Cibule je velmi nenáročná plodina na pěstování. Navíc se poměrně dobře skladuje, a tak můžete po celou zimu sahat do vlastních zásob. Tento trik vám s jejím pěstováním pomůže.
Je jednou z prvních plodin, které můžete sázet do záhonu. Je poměrně odolná vůči chladu a na přelomu března a dubna můžete předpěstované cibulky zasadit bez obav do půdy. Cibuli sazečku si můžete zakoupit, lze si ji však předpěstovat i doma z vysetých semínek. Na pěstování je nenáročná, ale určitě jí dopřejte tuto složku, která její růst podpoří.
Ochrání před škůdci a podpoří cibuli v růstu
Cibuli byste každý rok měli na zahradě najít jiné místo a pěstovat by se neměla ani po česneku. Zrytý a odplevelený záhon urovnejte hráběmi a vytvořte pro cibuli řádky, které budou 20 cm od sebe. Do těchto řádků nejprve nasypte popel. Ideální je ten ze dřeva. Popel obsahuje cenné látky, které podpoří cibuli v jejím růstu. Navíc působí jako dezinfekce a ochrání cibuli před škůdci.
Cibule sázejte asi 10 cm od sebe. Konce cibulek nechte z půdy vyčnívat a zbytek zahrňte půdou. V průběhu růstu pak můžete zasadit cibulky na místa, kde cibulka případně nevzešla, nebo naopak sadbu protrhat, aby měly cibule dostatek prostoru. Cibuli se bude dařit v sušších písčitých, ale humusem dobře vyhnojených půdách. V mokré a těžké půdě je cibule náchylná k chorobám a hnilobě.
Kopřivy a kvasnice jako domácí hnojivo
Popel je skvělý prostředek na podporu růstu, ale neobsahuje dusík, který cibule také potřebuje. Popel však nepoužívejte, pokud máte mírně alkalickou půdu. Další potřebné složky můžete cibuli dodat i z toho, co máte na zahradě. Občas jí dopřejte kopřivový nálev. Kilo kopřiv zalijte 10 l vody a nechte 5–10 dní odstát. Kopřivovu vodu sceďte a můžete hnojit.
Třikrát během vegetace můžete cibuli také zalít kvasnicovým nálevem. Kvasnice obsahují vitamín D, měď, železo a vitamíny skupiny B. Příprava je jednoduchá. Kostku čerstvého droždí rozdrobte v litru teplé vody, promíchejte a nechte 24 hodin odstát. Tuto směs pak dobře promíchejte se 4 litry vody a cibuli zalijte.
První protrhávání cibule, kterou použijete v kuchyni, můžete začít již v červnu. Sklizeň pro zimní uskladnění však probíhá až koncem července a v srpnu. Sklizenou cibuli je před uskladněním potřeba nechat prosušit na dobře větraném místě. Nesmí však být na přímém slunci, ani pod stříškou kůlny, kde by trpěla vlhkostí z deště.
Zdroj: Cpykami