Černá káva nám může sloužit nejen jako oblíbený ranní nápoj k našemu probuzení, ale můžeme ji následně využít i na našem záhonku. Povíme vám, jak na to.
Kávová sedlina, která zůstane na dně hrnečku po vypití kávy, je pro mnohé lidi jen odpad, který končí v koši. Málokdo totiž ví, že může být velmi užitečná, a to dokonce při péči o naše květiny. Je to ideální přírodní hnojivo. Je prospěšné nejen pro okrasné květiny, jako jsou azalky a hortenzie, ale využít ho můžeme i na borůvky a rajčata. Ochrání naše květiny nejen před nebezpečnými škůdci, ale může jim dodat i potřebné minerály pro růst.
Proč by zrovna káva mohla prospět našim květům
Káva je oblíbený nápoj, který je připravený z upražených a následně rozemletých semen kávovníku. Je charakteristická nejen svou silnou chutí, ale také výraznou černou barvou. Oblíbeným nápojem je hlavně kvůli obsahu kofeinu, který povzbuzuje naši srdeční činnost. Můžeme si ji připravit mnoha různými způsoby. Po vypití kávy tureckého stylu nám na dně hrnečku zůstane kávová sedlina, jinak nazývaná jako lógr. Ten není nutné vyhazovat, může nám totiž posloužit na další využití.
Kávová sedlina má mírně kyselé pH, což je prospěšné pro rostliny, které pěstujeme doma i na zahradě. Můžeme ji jednoduše použít na zalévání našich květin. Kávovou sedlinu jednoduše smícháme s 10 litry vody, chvíli počkáme, než směs nabobtná, a jednoduše vzniklým roztokem zaléváme naše rostliny. Ideální je tento roztok na zalévání použít jednou za 2 týdny. Díky kávové sedlině bude vysoušení rostlin pomalejší, tento trik je proto vhodné použít během horkých letních dnů.
Jak a proč bychom ji měli používat na hnojení
Je také ideálním pomocníkem na obohacení půdy o potřebné živiny. Substrát, ve kterém jsou naše květiny pěstovány, bude mít po přidání kávové sedliny mnohem lepší strukturu provzdušňování a bude lépe pracovat s vodou. Kolem květin a zeleniny v naší zahradě je dobré sypat zbytek z našeho oblíbeného nápoje ve frekvenci 2krát za měsíc. Doporučuje se použitou sedlinu promíchat s horní vrstvou půdy a poté rostliny důkladně zalít. Výsledkem nám budou nejen silné rostliny, ale také jejich bohaté květenství.
Využít můžeme ale i vysušenou kávovou sedlinu. Před deštěm ji nasypeme kolem rostlin a přikryjeme vrstvou kůry. Kávová sedlina se pomocí této techniky vsákne do země a díky jejímu pomalému rozkladu postupně obohacuje půdu o dusík. Pokud bojujeme se zahradními škůdci, jednoduše kávou postižené rostliny potřeme. Tato metoda je ideálním pomocníkem v boji se šneky, mšicemi, mravenci, ale i roztoči.
Zdroj: GardeningKnowHow