Přemýšleli jste někdy nad tím, jak lze využít kvasnice mimo koláčů, knedlíků a pečiva? Lze jej využít v kuchyni, ale i na zahradě!
Kdo by to řekl, že lze kvasnice využít i na zahradě? Škoda že tento fakt není více rozšířený, protože pro rostlinky, ale i zeleninu poskytuje mnoho výhod. Jsou bohaté na minerály, železo a mnoho stopových prvků. Nebude složité takové hnojivo připravit. Nemusíte utrácet peníze, bude stačit, když smícháte vodu s kvasnicemi, a ještě jednou ingrediencí.
Trochu informací navíc
Rádi bychom vám prozradili něco málo o kvasnicích. Kvasnice neboli droždí, jsou ve skutečnosti mikroskopické živé organismy nosící název Saccharomyces cerevisiae, patřící do rodu jednobuněčných hub. Ať už si pořídíte sušené nebo čerstvé kvasnice, neprohloupíte ani u jedněch, protože oboje mají potřebné mikroorganismy.
Pozitivně ovlivňuje růst rostlin
Kvasnice působí dokonale i na lidské zdraví. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin D, enzymy, železo, měď, esenciální kyseliny a minerální soli. Upravují trávení, působí hojivě i proti depresím.
Pro rostliny bude mít droždí také mnoho výhod, mezi které patří zlepšení půdní mikroflóry, omezuje výskyt škůdců, urychlují růst, podporují kvetení a mnoho jiného. Z kvasnic se dá vyrobit účinné hnojivo, na které můžete použít i kvasnice, které vám zbyly a jsou prošlé. Vyrobte si organické hnojivo, které je nabité živinami.
Připravte si tyto suroviny a potřeby
- Hrnec
- Droždí 100 g
- Cukr 50 g
- Teplá voda 3 l
- Vařečka
Přijde vám, že si na takový zázrak máte nachystat tak málo ingrediencí? Droždí rozpusťte ve vodě s cukrem a přelijte do lahví. Doporučujeme již vodu s droždím nezahřívat a už vůbec nevařit. Nad padesát stupňů byste převařili v droždí veškeré cenné složky a droždí by nefungovalo. Naplněné lahve nechte dva týdny odstát.
Upozorňujeme, že lahve musí být otevřené, jinak by pod tlakem bakterií “buchly”. Jakmile bude hnojivo hotové, smíchejte jeden litr hnojiva s deseti litry vody a zalijte domácí rostliny nebo záhony. Dobrých výsledků docílíte, když hnojivo použijete na jaře při výsadbě sazenic nebo na podzim, když budete sázet jahody.