Fantastický způsob, jak odstranit šlachy z kuřecího masa. Odteď už to nebudete dělat jinak

Fotografie: Freepik

Především kuřecí stehna mohou obsahovat šlachy, které je nutné odstranit před přípravou pokrmu. Jak ale na to, abyste nepoškodili celou strukturu masa? Zkuste na to jít pomocí následující vychytávky. Ušetří vám mnoho času. Celý proces trvá jen několik sekund.

Odstranění šlach z kuřecího masa pomocí vidličky

Nejjednodušším způsobem, jak vytáhnout šlachy z kuřecího masa, je použít obyčejnou vidličku. Postupujte tak, že konec šlachy uchopte do papírové utěrky a zasuňte do ní vidličku (musí být uprostřed). Pak už jen šlachu táhněte a vidličku držte na místě. Je to velmi snadné a účinné. Vyzkoušejte to. Maso tak zůstane navíc celistvé.

Fotografie: Freepik

Chcete se naučit vykostit kuře? Zde je podrobný návod

Šlachy z kuřecích stehen nebo prsou již umíte odstranit. Ale jak si poradit s vykostěním celého kuřete? Není to tak složité, jak se může na první pohled zdát. Postupujte podle těchto instrukcí:

  • Opatřete si velmi ostrý nůž a kvalitní kuře.
  • Poté kuře položte na široké prkénko prsy dolů.
  • Vezměte do ruky nůž a veďte řez podél jedné strany páteře od shora dolů.
  • Nyní přelomte kyčelní klouby u kuřete, a to tak, že stehna uchopíte a otočíte směrem vzhůru.
  • Tak se dostanete nožem až dolů. Celá spodní část by tedy měla být rozřízlá.
  • Pak pokračujte stejným způsobem na druhé straně páteře, kterou nakonec vyjmete.
  • V další fázi je nutné odstranit řezem hrudník, tedy všechna žebra.
  • Také odřízněte poslední dílky křídel v kloubu.
  • Následně se vrhněte na preparování stehen. Maso nařízněte přesně podél stehenní kosti a nožem se snažte dostat do spodní části. Tak snadno kost obřežete a nakonec vyjmete.
  • Až obě stehenní kosti vyjmete, máte prakticky hotovo.
  • Ještě se soustřeďte na prsa, zde zbývají nějaké kostičky, které je nutné odkrojit. Část prsou pak nakrojte (ne úplně) a přeneste na části, kde maso chybí.
  • Stejně jako stehna pak vykostěte i zbytek křídel.
Fotografie: Freepik

Pokud se vám vše podaří, měli byste získat celistvý a krásný kus kuřecího masa, který se perfektně hodí na přípravu šťavnaté rolády. Tu lze plnit bylinkami, nádivkou, nebo třeba slaninou a sýrem. Obdobně vykostíte i jiné druhy drůbeže. Pravdou je, že s křepelkou budete mít pravděpodobně více práce než s kuřetem. Je to titěrnější práce pro velmi trpělivé jedince.

V případě, že si na vykosťování nevěříte, můžete o něj v řeznictví požádat. Když bude řezník vstřícný a dopřejete mu na proces dostatek času, drůbež jistě vykostí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]