Drtivá většina pěstitelů dělá tuto zbytečnou chybu, kvůli které sklízí hořké okurky

Fotografie: Depositphotos

Hořké okurky! Takové zjištění nikoho z vás nepotěší. Zhořknout mohou jen některé plody na záhonu nebo ve skleníku, ale rovněž i celá úroda.

Těšíte se na úrodu okurek, a ejhle! Úroda je sice bohatá, ale při prvním zakousnutí zjistíte, že chuť okurek je hořká. To tedy není příjemné zjištění. Nyní už se tohoto moc dělat nedá, i když… Hořkost okurek lze trochu zmírnit. Sice už se do nich s chutí nezakousnete, ale na zavařování, případně do salátů je bude možné použít. Spíš je zapotřebí popřemýšlet, proč k zhořknutí došlo, abyste mu předešli příští rok.

Jak hořkost vzniká

Okurky mohou zhořknout z několika důvodů, jež jsou často spojeny s pěstebními podmínkami. Ale také se stresovými faktory, které rostlina během sezony může zažít. Jedním z hlavních důvodů je produkce cucurbitacinu. A to je právě látka, která hořkost v okurkách způsobuje. Možná to nevíte, ale divoká okurka je tak hořká, že se nedá konzumovat. A některé jsou i jedovaté. Hořkost je vlastně obranným mechanismem rostliny, píše web Pukuotukas.

Postupným šlechtěním se hořkost zmírňovala. Do současné chuťové formy byla okurka kultivována teprve v 60. letech 20. století! Cucurbitacin se přirozeně vyskytuje v listech a stoncích, o čemž obvykle nemáte ani potuchy, neboť je nikdo neochutnává. Může se ovšem nahromadit i v plodech. A to zejména tehdy, když jsou rostliny vystaveny nepříznivým podmínkám. Může jít o teplotní výkyvy, nedostatek vody, deficit dusíku, přehnojení, příliš horké počasí či nevhodnou půda. To všechno rostlinu stresuje a ta se začne přirozeně bránit. Hořkostí.

Okurky, zbavené hořkosti, můžete zavařit
Fotografie: Pixabay

Okurky mohou být také hořké, pokud jsou pěstovány ze semen hořkých plodů, nebo pokud jsou vystaveny škůdcům (ty cucurbitacin odpuzuje) a nemocem. Pro minimalizaci hořkosti je důležité zajistit rostlinám stabilní podmínky, pravidelnou zálivku a vhodnou půdu. A také si při výsevu nebo výsadbě vybírejte takové odrůdy, jež jsou vůči hořkosti odolné.

Toto rostlinné hnojivo okurkám dodá klíčové živiny, které v žádném obchodě nenajdete. Ušetříte tisíce Kč

V průběhu vegetace pečlivě sledujte zdraví rostlin a dopřejte jim vše, co potřebují. Tak můžete předejít problému hořkých okurek. A pozor – podle webu RuralSprout i při nevhodném skladování může pokračovat produkce cucurbitacinu a okurky mohou zhořknout.

Vyvarujte se ledové vody při zálivce

Největším šokem pro rostlinu je zřejmě studená voda. Hodně zahrádkářů má studnu a její vodu často využívá právě k zálivce. Jenže tahle voda je strašně studená. A když si uvědomíte, jak rozpálené jsou rostliny v letních dnech, je jasné, že zálivka vodou ze studny způsobí silný šok. Tak na to pamatujte a vodu nechávejte odstát. K zalévání rostlin na zahradě je totiž nejlépe shromažďovat dešťovou vodu. Ta je k zálivce optimální. Jednak složením, jednak teplotou.

A že je to dřina, tahat vodu v konvích?! Vložte do zásobníku s dešťovkou malé čerpadlo určené do sudu, natáhněte hadici a už to frčí… A jestli náhodou nemáte na zahradě elektrickou přípojku, tak pro vás existují i aku čerpadla. Díky těmto vymoženostem vaše rostliny dostanou, co potřebují. A ještě budete mít vodu zdarma. Na webu BydlímÚtulně jsme také napsali o tom, jak můžete skladovat okurky, aby byly i měsíc po sklizni jako čerstvě utržené.

Jak napravit hořkost

Jestli jsou okurky hořké i po oloupání, můžete je namočit do vlažné vody s trochou cukru a příměsí vašich oblíbených bylin. Po hodině či dvou by se měla hořkost překrýt. Anebo rozkrojte okurku podélně napůl a vnitřek pořádně osolte. Asi po půlhodině omyjte. Když namočíte okurku, z níž sloupnete alespoň jeden proužek slupky, do vlažné vody na celou noc, měl by se cucurbitacin rozložit. A můžete zavařovat.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*