Lidé se stále nenaučili skladovat česnek. Časté chyby způsobují, že rychle hořkne a nedá se použít

Fotografie: Depositphotos

Správné skladování potravin může ovlivnit výslednou chuť. Aby vám česnek dlouho vydržel čerstvý a lahodný, je potřeba se zaměřit na jeho skladování.

Česnek je nenahraditelnou ingrediencí, kterou vždy najdete v každé kuchyni. Využít ho můžete při přípravě zeleniny, omáček, masa i pomazánek a salátů. Aby vám česnek důsledkem špatného skladování nezhořkl, je potřeba ho uložit správně. Jedině tak vám česnek vydrží co nejdéle čerstvý a plný lahodné chuti. Jakmile začne česnek klíčit, vzápětí zhořkne a stává se nepoužitelným.

Jak správně skladovat česnek

Ať už máte česnek z vlastní zahrádky, nebo ho zakoupíte v obchodě, správným skladováním můžete výrazně prodloužit jeho životnost. Vlivem špatných podmínek se česnek znehodnotí. Důležité je zajistit, aby vám česnek nezačal klíčit. V tu chvíli totiž začíná ztrácet svou chuť a postupně hořkne. Těchto pár tipů vám s jeho správným skladováním pomůže.

Čerstvý česnek neskladujte v lednici

Čerstvé paličky česneku nikdy neukládejte do lednice. I když se to na první pohled nezdá, právě v lednici jsou pro česnek ideální podmínky, aby mohl začít klíčit. Takový česnek je sice stále poživatelný, ale postupně se ztrácí jeho chuť a začíná hořknout. Naklíčený česnek navíc může způsobit pálení žáhy. Ideálně čerstvý česnek skladujte na suchém a tmavém místě. Vložte ho do papírového pytlíku, který může odvádět případnou vlhkost, a váš česnek zůstane chutný co nejdéle.

K oloupaným stroužkům nepouštějte vzduch

Jakmile jednotlivé stroužky česneku oloupete, musíte je nadále skladovat ve vzduchotěsném balení. Oloupaný česnek vám takto vydrží až týden, ale musíte ho uchovávat v lednici. Pokud nevíte, jak oloupaný česnek použít, můžete ho nechat marinovat v olivovém oleji. Výsledkem vám bude vynikající ochucený olej, který můžete použít ke smažení i přípravě salátů.

česnek v celku a stroužky
Fotografie: Pixabay

Česnek můžete i zamrazit

Pokud česnek necháte zamrazit, maximálně tím prodloužíte jeho životnost, aniž byste přišli o jakoukoliv z jeho výhod. Přebytečný oloupaný česnek jednoduše od sebe oddělte a rozložte vedle sebe na tác přikrytý pečicím papírem. Poté česnek přikryjte alobalem a nechte přes noc zamrazit. Pokud si chcete ještě více usnadnit práci, můžete do formiček na led jednotlivé stroužky česneku rozmačkat a následně z mrazáku vytahovat jen takové množství, které budete potřebovat.

Zdroj: Goodhousekeeping

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]