Skladování mléčných výrobků po jejich otevření může být docela problematické. Abyste zabránili vzniku plísně, měli byste se vyvarovat těmto chybám.
Pravidelná konzumace mléčných výrobků může být velmi prospěšná pro lidské zdraví i trávicí systém. Takové výrobky by však neměly obsahovat příliš velké množství cukru ani velké množství plísní. Pro člověka jsou nejprospěšnějšími výrobky obyčejné mléko nebo bílý jogurt a celá řada fermentovaných výrobků, které obsahují prospěšné bakterie. Špatným skladováním se ale můžete o veškeré prospěšné složky připravit. Takto byste správně měli po otevření skladovat mléko.
Jak dlouho je možné uchovávat otevřené mléko
Neotevřené mléko můžete skladovat po dobu několika měsíců. Pasterizované mléko pak musí být uchováváno v lednici maximálně 15–20 dnů. Po otevření mléka se doba pro jeho skladování výrazně zkracuje a skladovat byste ho měli výhradně v teplotě mezi 0–4 °C. Otevřené sterilizované mléko byste měli spotřebovat do 2 až 5 dnů. Delším skladováním může dojít ke zhoršení chuti, barvy nebo vzhledu.
Jak mléko správně uchovávat
Neotevřené sterilizované mléko můžete uchovávat na suchém místě s pokojovou teplotou. Měli byste se vyhnout jeho vystavení přímému slunci a neuchovávejte ho ani v průhledné nádobě. Po otevření je doporučováno uchovávat mléko v nejchladnější části lednice. Pokud otevřené mléko uskladníte ve dveřích lednice, bude pravidelně vystavováno světlu a teplu, kdykoliv lednici otevřete.
Při skladování mléka byste se také měli vyhnout výrazně zapáchajícím potravinám, protože mléko uvnitř krabice může absorbovat pachy, a tím ovlivnit svou chuť. Nezapomínejte vždy pořádně zavřít víčko nebo krabici s mlékem. Díky správnému skladováním stihnete mléko spotřebovat dříve, než se zkazí, a zabráníte tak zbytečnému plýtvání jídla. Ve výsledku tak můžete ušetřit jak své peníze, tak i životní prostředí.
Mléko můžete skladovat i v mrazáku
V mrazáku můžete uchovávat sterilizované nebo pasterizované mléko, pouze pokud je neotevřené. Počítejte však se skutečností, že zmražení a následné rozmražení může ovlivnit jeho strukturu. Celková chuť by však měla zůstat beze změny. Aby nedošlo ke znehodnocení mléka co se týče jeho nutričních hodnot, měli byste ho uchovávat v mrazáku maximálně 6 týdnů. Pro rozmražení vložte mléko do lednice a nechte ho rozmrazit tam. Nevystavujte ho zbytečně pokojové teplotě, aby se během rozmrazování nezkazilo.
Zdroj: Bonasavoir