Při krájení cibule je možné se vyhnout potoku slz. Jednoduchý trik si zamilujete

Fotografie: Touzrimounir / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Při krájení cibule se často ani zkušený kuchař nevyhne slzám. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak cibuli nakrájet, aniž byste si u toho vyplakali oči.

Čím více cibule je k vaření potřeba, tím více si u její přípravy popláčete. Jak se výpary z pórů cibule postupně uvolňují, dráždí to vaše slzné kanálky a slzám se prostě nevyhnete. Díky tomuto způsobu ale můžete množství vyplakaných slz výrazně omezit nebo se jim úplně vyhnout. Vyzkoušejte tento způsob a vyhněte se nepříjemnému podráždění očí. Vaření tak pro vás bude mnohem snazší i bezpečnější. Ve chvíli, kdy vám slzí oči, je mnohem jednodušší se poranit.

Proč při krájení cibule tečou slzy

Cibule je v naší kuchyni často používána k přípravě teplých i studených jídel. Je téměř nemožné tuto zeleninu nakrájet, aniž byste u toho neuronili nějakou slzu. Neovladatelné slzení očí způsobují aminokyseliny obsažené uvnitř cibule, které obsahují síru. Z těchto složek vzniká chemická sloučenina thiopropanal S-oxid, jež reaguje se slznou tekutinou uvnitř vašich očí. Ty jsou při krájení cibule podrážděny, a vy se tak nemůžete slzám vyhnout.

Jak se vyhnout slzám při krájení cibule

Existuje spousta způsobů, jak alespoň omezit množství slz, které při krájení cibule vypláčete. Důležité je při jejím krájení zamezit uvolňování výparů z jejích pórů. To můžete částečně ovlivnit i tím, jakým způsobem cibuli krájíte. Výrazně vám pomůže i kvalitní ostrá čepel, s níž budete mít cibuli pokrájenou mnohem rychleji i bezpečněji. S tupým nožek se naopak déle vystavujete výparům z pórů cibule, a ještě vám hrozí riziko poranění.

cibule nakrájená na kolečka a nůž
Fotografie: Pixabay

Účinný způsob, jak se slzám vyhnout, aniž byste si museli navlékat speciální brýle, plaveckou masku nebo bezpečností oblek, spočívá v jejím zmražení. Jednoduše stačí, když cibuli před použitím dáte alespoň na 30 minut vychladit do lednice nebo do mrazáku. Tento postup bude fungovat, i pokud vložíte cibuli na 30 minut do misky se studenou vodou. Vlivem chladu se cibulové póry zatáhnou a při krájení cibule bude radikálně snížen počet uvolňujících se výparu. S největší pravděpodobností tak budete moci pokrájet celou cibuli, aniž byste u toho uronili jedinou slzu.

Zdroj: Gotowanie