Jablka vydrží čerstvá celou zimu. Při skladování je však důležité dodržet pár jednoduchých pravidel

Fotografie: Depositphotos

Velká úroda jablek je vždy radost. Jablka jsou tak oblíbená a mají tolik využití, že jich není nikdy dost. Aby vám co nejdéle vydržela a zůstala chutná, je potřeba je správně uskladnit.

Nejlepší jablka jsou vždy ta ze zahrádky. Čerstvě nasbíraná, šťavnatá a plná vitamínů. Existuje snad nekonečně možností, jak se dají zpracovávat. Aby vám vydržela co nejdéle čerstvá, je důležité dbát na správné skladování. Nestačí jablka pouze uložit do chladné místnosti a očekávat, že zůstanou přesně taková, jak jste je uložili. Díky těmto sedmi radám vaše úroda zůstane vynikající co nejdéle. Vyzkoušejte je a těšte se ze stále čerstvých plodů plných vitamínů.

Na co byste při skladování jablek neměli zapomínat

Spousta lidí skladování jablek podceňuje a očekává, že stejné množství jablek, které uložili, zůstane čerstvé, dokud se nerozhodnou je spotřebovat. Jak dlouho jablka vydrží čerstvá, ale záleží na spoustě faktorů. Ne všechny můžete ovlivnit. Na některé věci byste si ovšem měli dát pozor.

Vybírejte, která jablka uskladníte

Jablka sbírejte výhradně za hezkého a suchého počasí. Nečekejte, až vám sama spadnou na zem. Začněte je sklízet pěkně ze spodní části stromu a postupujte nahoru. Takto při sběru jablek z vrchu stromu nepoškodíte ty spodní. Snažte se je vždy utrhnout i se stopkou a následně je opatrně pokládejte do bedýnky. Jakékoliv škrábnutí vám může během chvilky v bedýnce začít hnít a hniloba se rychle rozšíří i na další jablka.

Jablka před uskladněním neotírejte, ani neumývejte

Všechna zralá jablka jsou zvenku pokryta matným voskovým povlakem, díky kterému jsou odolná před hnilobou. Pokud tento povlak z jablek odstraníte, brzy vám shnijí. Proto jablka utržená ze stromu rovnou ukládejte do bedýnek.

Fotografie: Depositphotos

Správné uložení jablek

Pro uskladnění jablek jsou nejvhodnější dřevěné bedýnky. Do nich jablka pokládejte spodní částí vzhůru. Tím ještě více prodloužíte dobu, po kterou jablka mohou zůstat netknutá.

Jablka zabalte nebo posypte pískem

Abyste snížili vlhkost okolo jablek, je někdy doporučováno každé jablko zabalit do papíru nebo ubrousku. Nepoužívejte ale k tomuto balení noviny. Takto zabalené jablko uložte do bedýnky. Následně obalená jablka můžete posypat suchým pískem, pohankovými slupkami nebo dřevěnými hoblinami. Vrstva papíru i sypkého materiálu navíc ochrání jablka při manipulaci před možným poškozením.

Skladujte jablka v odvětrávané místnosti

Aby byla jablka správně uchovávána, měli byste se zaměřit na teplotu, vlhkost a větrání. Správná teplota pro skladování jablek je od 3 do 5 °C. Ve vysušené ani převlhčené místnosti jablka nezůstanou čerstvá a šťavnatá. V místnosti navíc musí být zajištěna cirkulace vzduchu.

Neskladujte jablka spolu se zeleninou

Při dozrávání zeleniny, např. brambor a mrkve, jsou z těchto plodů uvolňovány plyny, jež mohou jablka absorbovat. Kvůli tomu získají nepříjemný zápach, kterého se nezbavíte. To ovlivní i samotnou chuť jablek.

Pravidelně jablka přebírejte

V uskladněných jablkách často narazíte na hnijící kousek. Aby vám jedno jablíčko nezničilo i zbytek úrody, uskladněná jablka pravidelně kontrolujte. Jakkoliv poškozená jablka okamžitě vyhoďte.

Zdroj: TasteOfHome