Mandarinky jsou oblíbeným ovoce, které potěší naše chuťové buňky nejen na podzim a v zimě. Zjistěte, jak vybrat ty nejlepší, nejsladší a nejšťavnatější.
Mandarinky jsou skvělé ovoce a jejich sezóny se právě blíží. Malí i velcí si je vychutnají jen tak jako svačinku, ale výborná je i šťáva z nich či smoothie. Z mandarinek se dá vyrobit marmeláda a použít je lze na přípravu různých dezertů. Podle doktorky Kathy W. Warwick jsou plné antioxidantů, podporují imunitu i zdraví srdce. Důležité je však při jejich koupi dobře vybírat, abyste si neodnesli pouze kyselé či vysušené plody.
Vybrané sladké druhy
Mezi nejhojněji nakupované, a to nejen kvůli své výrazné oranžové barvě a snadnému loupání, patří příjemně sladké a zpravidla bezpeckové klementinky, zmiňuje web TheSpruceEats. Ty jsou hlavně v zimě cenným zdrojem vitaminu C a vlákniny, stejně jako další druhy: japonská odrůda satsumy, nebo například tangelo – nakyslý hybrid mandarinky a grapefruitu, nebo naopak medově sladká honey tangerine, která vyniká v salátech či dezertech. Intenzivní chuť mají mandarinky owari, raná odrůda, jedna z prvních na trhu.
Jak poznat kvalitní mandarinky
Jedním z hlavních znaků kvality mandarinek je podle webu Kobieta barva. Sytě oranžová mandarinka bývá zralejší a sladší. Vyhněte se nazelenalým skvrnám – tyto plody ještě nedozrály a jsou kyselé. Další indikátor kvality je hmotnost plodu. Těžší mandarinky mívají více šťávy, to je ukázka sladkosti i šťavnatosti. Máte-li možnost, vždy vybírejte plody, které působí těžší, než byste podle jejich velikosti očekávali. Ovšem na BydlímeÚtulně jsme již radili, jak naložit s kyselými mandarinkami.
Kvalitu a sladkost pomerančů lze předem odhadnout. Prozradí je i barva a pevnost
Dalším ukazatelem je struktura slupky. U čerstvých mandarinek je napnutá, hladká a jemně elastická. Pokud je slupka příliš volná nebo pomuchlaná, plod začíná ztrácet šťavnatost a sladkost. V neposlední řadě se řiďte vůní – intenzivní, sladké citrusové aroma svědčí o zralosti. Pokud je mandarinka téměř bez vůně, pravděpodobně nebyla sklízena v plné zralosti a může mít mdlou chuť.
Pozor na šedavý povlak na slupce
Kromě výběru sladkých odrůd je dobré věnovat pozornost i stavu slupky. Plody prasklé, s tmavými skvrnami nebo povlakem mohou být méně kvalitní, nebo dokonce plesnivé. Vyhněte se mandarinkám s šedavým nebo bílým povlakem, ten je známkou plísně. Pro maximální jistotu je před jídlem doporučeno slupku mandarinek důkladně omýt.
Napište komentář