Jednoduchý fígl, jak rychle oloupat granátové jablko a další druhy ovoce. Jedná se o osvědčený postup, který používají i zkušení kuchaři

Fotografie: Fotolia

Usnadněte si loupání ovoce. Jistě i pro vás je to obtěžující činnost, kterou děláme neradi. Mnoho lidí ale neví, jak oloupat granátové jablko nebo jiné ovoce opravdu správně, tak jim to trvá dlouho a zbytečně se s loupáním trápí. Přitom je to vše velmi jednoduché, pokud tedy použijete ten správný postup pro konkrétní druh ovoce.

Kiwi, avokádo, mango

Loupání kiwi je opravdu snadnější, než se může zdát. Hodně lidí jí kiwi tak, že jej rozkrojí i se slupkou na dvě části a následně vnitřek vyjí lžičkou. Můžete však jednoduše celé kiwi velice snadno oloupat, pokud jej chcete servírovat na talíři. Jednoduše postačí odříznout po obou stranách malou část konce a zajet v místě řezu pod slupku tenčí lžičkou. Snadno tak oddělíte slupku od družiny.

Fotografie: Pixabay

Dalším oblíbeným exotickým ovocem je avokádo. Také to můžete oloupat jednodušším způsobem, než jakým jste to dělali dosud. Nejlepší je, pokud avokádo rozříznete a rozdělíte na dvě poloviny. Nyní je postup velmi podobný jako u kiwi, protože tenkou lžičkou můžete odstranit slupku velice snadno.

Kdo by nemiloval mango? Pro jeho sladkou chuť je to velmi oblíbené exotické ovoce. Rozřízněte mango podélně, ale tak, abyste netrefili pecku. Následně stačí vzít menší odříznutý díl a ten nakrájet na kostičky tak, abyste neporušili slupku. Nakonec převrátíte slupku naruby, takže nakrájené kostičky se vám krásně oddělí vně plodu.

Citrony a limetky

Dalším používaným ovocem jsou citróny a limetky. Samozřejmě toto ovoce zpravidla neloupeme, ale rozkrojíme jej a snažíme se z něj vymačkat šťávu. Někdy to však může být velmi obtížné.

Fotografie: Pixabay

Abyste dostali z citrónu a limetek opravdu co nejvíce šťávy, je potřeba si podélnými řezy nařezat asymetrické plátky kolem jádra citrusového plodu. Vzniknou nám nepravidelné čtvrtky, které potom půjdou mnohem lépe vymačkat.

Jablko a granátové jablko

Nyní se pojďme podívat na ovoce, které velmi dobře známe z našich klimatických podmínek. Jedná se o obyčejné jablko. Zde se zpravidla chceme zbavit vnitřní části jablka, kde jsou pecky a tvrdý jadřinec. Jablko stačí podélnými řezy nakrájet tak, abychom se zbavili právě středu.

Velmi jednoduché je to také s granátovým jablkem, i když dodnes pro vás bylo malou noční můrou. Nejprve odřízněte nožem oba konce granátového jablka u stopky, podobně jako jsme to dělali u kiwi. Uvidíte, kde vedou vnitřní stěny rozdělující jednotlivá semínka. Podél nejsilnějších stěn následně rozdělte granátové jablko na jednotlivé díly.