Mastnota a veškeré nečistoty v troubě budou mizet doslova před očima. Kuchařky si mohou konečně oddechnout

Fotografie: Depositphotos

Vyčištění trouby je akce, která je čas od času potřeba v každé kuchyni. A když opravdu víte, jak na to, nemusí to být věc, jež by vás zaměstnala na celý den.

Potřeba očistit troubu vyvolává asi podobné nadšení jako skutečnost, že dětem zase po prázdninách začne škola. Jde však o jednu z těch prací, kde systematická prokrastinace vede jen k větší námaze a četnějším problémům. Čistá trouba znamená menší riziko požáru a během pečení se vám do jídla nebudou motat nepříjemné pachy. Navíc se to dá zvládnout se surovinami, které už máte doma. Tedy bez jakýchkoli drahých čističů.

Krok 1 – Studená trouba

Ujistěte se, že je trouba opravdu studená. Riziko totiž není jen v popálení ruky. Jakmile začnete čistit horký povrch, veškeré čističe se rychle odpaří a místo čistoty způsobí jen další připečenou usazeninu. Pamatujte, že studené dveře nutně neznamenají studený vnitřek.

Krok 2 – Příprava prostředí

Před troubu dejte nějaké noviny nebo starý hrubý koberec. Protože z ní bude kapat jak saponát, tak všechno, co budete čistit. Tímto opatřením ochráníte podlahu kuchyně a nebudete pak muset nic vytírat.

houbička na nádobí
Fotografie: Pixabay

Krok 3 – Namočte oba rošty

Oba rošty vyjměte z trouby a nechte je v lázni ve dřezu nebo lavoru. Ideálním prostředím je normální voda se saponátem. Nechte je odmočit a zatím se věnujte vnitřku trouby.

Krok 4 – Příprava vhodného čističe

Nepotřebujete nic z obchodu, vystačíte si s domácími surovinami. V nádobě smíchejte stejné podíly teplé vody a jedlé sody, takže vám vznikne hustá pasta. Vodu do sody klidně přilévejte po troškách, až vám bude konzistence vyhovovat. Jestli je trouba opravdu špinavá, přidejte i díl hrubé soli. Pasta pak bude mnohem lépe drhnout i silně připečené usazeniny. Nic nezkazíte ani několika lžícemi bílého octa nebo saponátu.

Krok 5 – Začněte se samotnou očistou

Nasaďte si gumové rukavice a začněte drhnout malým kartáčkem. Nejdříve se zaměřte hlavně na rohy a nepřístupné záhyby. Pak celý vnitřek a samozřejmě také dvířka trouby, na tyto velké povrchy si už vezměte nějaký vhodnější nástroj. Hned vše neoplachujte, nechte pastu asi 10 minut působit.

Krok 6 – Důkladná očista roštů

Zatímco pasta působí na troubu, je čas pomocí drátěnky důkladně očistit připravené rošty. Voda a saponát uvolnily – doufejme – mastnotu a usazeniny, takže by to mělo jít poměrně snadno. Odolejte pokušení vzít to moc rychle, i tady záleží na každém kousku a záhybu. Pak už je jen dobře pláchněte a nechte někde uschnout.

Krok 7 – Dokončení vnitřku trouby

Zkontrolujte vnitřek trouby. Je dost možné, že vašemu prvnímu „čisticímu procesu“ unikly některé části a něco ještě uvnitř zůstalo. Ozbrojte se proto opět kartáčkem a pastou ze sody a vezměte to ještě jednou. Jakmile si budete opravdu jisti, že jste nic nevynechali, začněte pastu otírat. Jen co bude vnitřek opravdu čistý – i od zbytků sody – vložte dovnitř rošty.

Fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Abyste se vyhnuli tomuto pracnému procesu, je mnohem jednodušší čistit troubu průběžně. Do rozprašovače dejte teplou vodu a několik lžic jedlé sody a dobře protřepejte. Když trouba po pečení vychladne, nastříkejte roztok na místa s mastnotou. Nechte pět minut působit a otřete hadříkem. Generální úklid trouby bude stejně jednou za čas asi potřeba, ale bude mnohem jednodušší.

Zdroj: Athensmagazine