Pokud se vám podařilo vypěstovat bohatou úrodu jablek, pak byste měli vědět, jak je správně uskladnit, aby vám vydržela celou zimu. Stačí jen dodržovat pár pravidel.
Jablka patří mezi nejoblíbenější podzimní ovoce nejen pro svou šťavnatou chuť a širokou škálu využití, ale také velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek. Zjistěte, jaké jsou podmínky pro skladování jablek. Takto vám podle webu Domek i Ogrodek vydrží čerstvá až do jara. V redakci jsme se zaměřili také na rady webu iReceptář a rozhodli jsme se je vyzkoušet i na vlastní úrodě.
Na co si dát při skladování pozor
Pro dlouhodobé uchovávání potravin v perfektním stavu musíte pro potraviny vybrat vhodné místo. Sklizeným plodům ovoce a zeleniny nejvíc vyhovuje tmavé a chladné prostředí, proto je lze přesunout do sklepa. Důležité však je, abyste v něm zajistili výměnu vzduchu. Tím předejdete hromadění nadměrné vlhkosti a zpomalíte dozrávací procesy, o čemž se zmiňujeme i v dřívějším článku na BydlímeÚtulně.cz.
Jablka pečlivě zkontrolujte
Dalším nezbytným krokem před uskladněním je pečlivá kontrola ovoce. Vyřaďte všechny nahnilé, plesnivé a jinak poškozené kousky. Plíseň, hniloba i nemoci a houbové choroby by se mohly mezi uskladněnými plodinami snadno rozšířit, a vy byste tak přišli o značnou část zásoby. Rozhodně se vám vyplatí dodržovat rady obsažené v článku na BydlímeÚtulně.cz.
Vhodný způsob uložení jablek
Zkontrolované ovoce přesuňte do bedýnky, košíku nebo jiné vhodné nádoby pro dlouhodobé uložení. Nezbytné je, aby měla zvolená nádoba po obvodu otvory, kterými bude moci proudit vzduch. Postupujte tak, abyste jablka při manipulaci nepoškodili, a pokládejte je stopkou dolů. Server ZahrádkářskáPoradna.cz radí skladovat jablka jen v jedné vrstvě.
Vhodně uskladněná mrkev se vyhne plísni i hnilobě. Trik spočívá v použití rašeliny nebo vlhkého písku
Pokud vám však dochází místo, jednotlivé vrstvy od sebe oddělte. K tomuto účelu můžete použít vrstvu slámy nebo papírové noviny, které od sebe jablka oddělí, ale nezamezí proudění vzduchu. Ke skladování jablek využívá slámu i náš čtenář František R. z Kunovic: „Máme malý sklep, tak dávám do bedýnek dvě vrstvy. Mezi jablka rozložím vrstvu slámy a pravidelně kontroluji, zda některé nezačalo hnít.“