Ideálně zralou a chutnou mandarinku spolehlivě prozradí její tvrdost a barva

Fotografie: Anna Anichkova / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pokud budete při výběru mandarinek pozorní, už nikdy nesáhnete vedle. Takto budete mít jistotu nákupu dokonale chutného a šťavnatého ovoce. Zaměřte se na tento detail.

Po celý rok je ovoce cenným a chutným zdrojem vitamínů a mnoha dalších prospěšných látek. Abyste si mohli daný kousek opravdu vychutnat, je potřeba sáhnout po tom nejzralejším. V dostatečně zralém kousku ovoce je nejenom víc prospěšných látek, ale také mnohem více cukru. Jeho chuť si tak mnohem víc užijete. Při výběru mandarinek se proto zaměřte na toto jednoduché pravidlo.

Jak vybrat ty nejlepší mandarinky

Přestože jsou mandarinky k dostání po celý rok, většinou je nejvíce lidí vyhledává v zimním období. Zpravidla bývají mandarinky sladší než pomeranče a mnohem lépe se loupou. I mezi mandarinkami však najdete mnoho druhů a chutí. Některé bývají kyselé, jiné vodnaté nebo suché. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, díky němuž si vždy vyberete ty nejchutnější kousky.

Věnujte pozornost barvě

Při výběru mandarinek se jako první zaměřte na barvu. Čím sytější a jasnější barva je, tím jsou mandarinky zralejší a mají větší nutriční hodnotu. Jasná oranžová barva mimo jiné značí přítomnost antioxidantů, které lidský organismus chrání před nemocemi nebo vznikem rakoviny.

Mandarinky si nejdříve osahejte

Lahodná mandarinka by měla být tvrdá tak akorát. Pokud bude moc tvrdá, bude nejspíš chutnat kysele. V tomto případě vám pomůže přesunout pozornost na stopku. Stopka zralé mandarinky má sytě zelenou barvu. Takto poznáte, že je mandarinka pod slupkou šťavnatá a sladká. Pokud je stopka hnědá, má své nejlepší dny již za sebou. Přestože nutně nemusí být zkažená, na její chuti se stáří výrazně projeví.

oloupaná mandarinka
Fotografie: Pixabay

Otestujte vůni mandarinek

Než si mandarinky koupíte, zkuste si k nim přivonět. Pokud cítíte nepříjemný zápach, značí to počínající hnilobu. Takové ovoce v žádném případě nekupujte. Čerstvá a zdravá mandarinka voní svěží mandarinkovou vůní. Pokud si ke zralé mandarince přičichnete, měli byste cítit její vůni na jazyku. Takto poznáte, že bude mít opravdu výbornou chuť.

Před jídlem mandarinky umyjte

Většina lidí mandarinky před jídlem nemyje, protože vnější slupka se z ovoce musí nejdříve oloupat. Ve skutečnosti mohou být na slupce mandarinky nečistoty a bakterie, které jejím sloupáváním můžete na ovoce uvnitř snadno přenést. Abyste se vyhnuli možným nepříjemným potížím, nejdříve mandarinku vždy umyjte. Takto budete mít jistotu zdravé a chutné svačinky.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]