Jahody budou celý rok čerstvé jako právě utržené. Tento trik s plastovou lahví zná jen hrstka lidí

Fotografie: Willis Lam / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Jahody milují děti i dospělí, ty ze zahrádky si však vychutnáte jen pár týdnů v roce, tedy alespoň čerstvé. S těmito konzervačními radami však budou jako právě utržené i v zimě.

Červen je měsícem jahod. Jsou v každém obchodě, lednice jimi přetéká, recepty na jahodové moučníky docházejí, ale na zahradě se už červenají další. Nechte si nějaké plody i na zimu, díky tomuto triku budou jako čerstvé i v lednu!

Zdravé, dobré – zkrátka jahody

Jahody – obsahují vitamín C, dále antioxidanty a jiné zdraví prospěšné látky. Podle portálu Healthline patří dokonce mezi osm nejzdravějších bobulovin. Jejich konzumací si totiž nejen pochutnáváte, ale zároveň snižujete hladinu cholesterolu v krvi, eliminujete napětí a stres a také děláte něco pro své srdce.

Jejich sezóna je ale bohužel krátká. Takže i když si podle našich rad na BydlímeÚtulně vypěstujete bohatou úrodu jahod, v červenci už budete pravděpodobně „na suchu“. Takže jak je uchováte co nejdéle? Třeba až do zimy, kdy už jedna červená jahůdka dokáže oživit vzpomínky na teplé dny. Konzervovacích způsobů je spoustu, ale jen jeden zvládne zachovat vláčnou a čerstvou chuť jako po utržení.

Nádherně kvetoucí a zdravé orchideje zajistí náležitá péče. Díky tomuto triku si poradí i začátečník

Mrazení, nebo zavařování? A co takhle obojí

Asi nejjednodušší způsob představuje zamrazení nebo zavaření. Portál EleganzaPlus ale přišel s trikem, který kombinuje tak trochu od obojího, a právě proto je chuť jahod maximálně zachovaná. Ze zavařování si vzal výběr opravdu nejlepších kousků a pak cukr coby konzervant. Ten podle webu CulinaBotanica totiž zabraňuje množení bakterií, kvasinek a plísní. Zbývající postup už ale patří do mražení.

Jahody s cukrem
Fotografie: Freepik

Takže jak na to? Připravte si asi kilo opravdu pěkných jahod a několik plastových lahví. Podle kapacity svého mrazáku volte lahve půllitrové nebo litrové. Jahody posypte trochou cukru a nechte pár minut odležet. Následně je opatrně vložte do lahví a ty pevně uzavřete. Takto nachystané lahve s jahodami uložte do mrazáku a užívejte si těchto plodů po celý rok. A pokud nemáte tolik místa, jahody rozvařte s trochou cukru na mírném plamenu na pyré a následně zamrazte to.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*