Naše babičky ho přidávaly do vývaru, ale dnes si na něj málokdo vzpomene. Ta chuť se přitom nedá srovnávat

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Vývar můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Z masa, zeleniny, kombinace zeleniny a masa. Zásadní chuť také dodá koření.

Vývary patří v domácnostech k nejoblíbenějším polévkám. Vaří se zpravidla o víkendu, kdy je na přípravu polévky víc času. Nějakou dobu totiž trvá, než se vývar připraví, a pak je zapotřebí do něj dát nějakou zavářku – těstoviny, játrové knedlíčky aj. Dobrý vývar je tedy považován spíš za sváteční polévku, kdy ke stolu usedá celá rodina společně. Což se v pracovním týdnu stává málokdy.

Jak na skvělý masový vývar

Kdo má rád chuť masovou, měl by použít víc druhů masa. Zkušené hospodyňky to dělají tak, že si od každého masa, které během týdne nebo 14 dní vaří, odloží do mrazáku kousek. A tak se jim podaří nastřádat kuřecí stehno, kousek plecka, hovězí kližku. Skladba masa může být i zcela jiná. Jestli je na vepřovém mase sádlo a na hovězím lůj, radši je odkrojte. Skrytý tuk v mase na polévku postačí. Čím víc strávníků očekáváte, tím víc masa si připravte, radí web Smakosze.

Až přijde den, kdy chcete lahodnou polévku z masa uvařit, postupujte následovně: nejprve si nechte maso rozmrazit. Pak ho dejte do papiňáku, přidejte sůl, pár kuliček nového koření, 3 a víc (podle množství vývaru) bobkových listů a celý stonek libečku i s listy. Kdo má rád vývar opravdu masový, nepřidává zeleninu. Její čas teprve přijde. Kdybyste zeleninu přidali nyní, byla by polévka kyselejší; přidá-li se víc mrkve, petržele či pastináku, bude sladká.

Díky této tajné ingredienci budou vaše bramboráky křupavější než kdy předtím

Místo papiňáku někdo vývar spíš „táhne“. Vaří ho v běžném hrnci na nízkém teplotním stupni, avšak velmi dlouho, obvykle několik hodin. Hotový produkt je pak hodně silný a můžete ho – kromě polévky – využít třeba pro přípravu omáček, protože jim dodá chuť a silný základ.

Co do masového vývaru vložit

Zeleninu, kterou chcete v polévce mít, uvařte samostatně a pak vložte do hotového vývaru. Samozřejmě bez toho zeleninového odvaru, ten vylijte, anebo použijte jiným způsobem. Třeba další den na česnečku. Uvařené maso nakrájejte na kousky a rovněž je do polévky vložte. Jestli chcete do polévky připravit játrové knedlíčky, pak do ní maso nedávejte, ale využijte je jiným způsobem. Buď je sníte s chlebem a hořčicí, anebo je použijete do koprové nebo rajské omáčky.

Kdo má rád domácí nudle, tak je přidá. Anebo to může být různé drobení, kapání, nočky a podobně. Chcete-li, aby váš vývar zůstal čirý, uvařte těstovinu také samostatně a vodu z ní vylijte.

Vývar z masa a zeleniny

Takto se běžně vývar ve většině domácností připravuje. Maso, kořenová zelenina plus česnek a cibule, koření. Děti mívají rády v polévce větší kousky vařené zeleniny, anebo ji sní i samostatně. Chcete-li trošku chuť obměnit, tak přidejte libeček, bobkový list, nové koření a pepř, a ještě k tomu můžete do vývaru přihodit pár hřebíčků. Nejen, že hřebíček má prohřívací účinky a posiluje celé tělo, ale dodá také na chuti.

Různými druhy koření můžete chuť vývaru podpořit
Fotografie: Pixabay

Zvýraznit chuť různých druhů vývarů můžete také přidáním několika kousků hub či hlávkovým nebo čínským zelím a dále také pomocí fenyklu, jak píše web ApetitOnline. Na zeleninové polévky (bramboračka, koprovka, česnečka a další) můžete použít jako základ vývar z brambor. Tedy z loupaných. Ten nikdy nevylévejte, obsahuje řadu prospěšných látek, především škroby, jak jsme již psali na webu BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*