Tupé nůžky není třeba vyhazovat. O nabroušení se spolehlivě postará i alobal a šroubovák

Fotografie: Depositphotos

Tupé nůžky jsou v domácnosti k ničemu. Existuje však několik fíglů, s jejichž pomocí by se jim mohla ostrost zase navrátit.

Nůžky jsou nezbytným nástrojem v každé domácnosti. Používají se každý den, a to ať se jedná o nůžky na papír, nebo nůžky krejčovské. Nic však netrvá věčně, a přestože nůžky vydrží ostré spoustu let, přece jen se jednou ztupí. Než kupovat nové, zkuste je nejdříve sami doma nabrousit, radí web DomekIOgrodek. Vyhodit je můžete, až kdyby se to nepovedlo.

Ostření pomocí brusného papíru

Ztupily se vám staré nůžky a vy je chcete vyhodit? Děláte chybu. Jakékoliv tupé nůžky je totiž možné po domácku nabrousit. Kuchyňské nože si pravděpodobně doma brousíte také, tak proč ne nůžky… Byla by škoda se tupých nůžek zbavovat. Získat opětovně jejich ostrost není o nic těžší než u nožů. Jestliže dokážete nůžky rozšroubovat a jste si jisti, že je vrátíte do původního stavu, můžete nabrousit každou čepel zvlášť. Pokud jsou pohromadě, brousí se totiž hůř.

Když nůžky ještě stříhají, ale už jen nekvalitně, zkuste to napravit pomocí brusného papíru z oxidu hlinitého o zrnitosti 150. Přeložte ho na půlku tak, aby obě brusné plochy směřovaly ven. Nyní vezměte nůžky a brusný papír stříhejte na úzké proužky. Úkon provádějte tak, abyste drsnému povrchu vystavili obě řezné plochy čepelí nůžek. Drsné částice budou na ostří působit jako drobné brusné kameny, informuje web PopularMechanics. Nakonec čepele otřete jemným hadříkem, abyste veškeré abrasivum odstranili. Pak nůžky vyzkoušejte.

Tupé nůžky nabrousí alobal nebo šroubovák

Kdo nemá zmíněný brusný papír, může použít alobal. Vezměte kus hliníkové fólie a několikrát ji přeložte. Měli byste získat alespoň šest vrstev. Pak stejným způsobem jako v předchozím odstavci alu fólii stříhejte, a to tak dlouho, než se nůžkám navrátí ostrost. Tyto dva způsoby nabrousí ty nůžky, které se ztupily jen mírně. Jsou-li tupé příliš, anebo i dokonce rezaté a ostří jejich čepelí není hladké, tyto triky nepomohou.

Broušení nožů díky pomocníkům z domácnosti. Kýženou ostrost zajistí i zubní pasta

Nůžky můžete brousit podobným způsobem pomocí tenkého šroubováku. Opět nůžkami provádějte „střihy“ a dbejte na to, aby se čepele dotýkaly kovu po celé své délce. Na paměti mějte, že uvedené tři způsoby se nedoporučují pro broušení profesionálních kadeřnických nůžek. Na webu BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak doma jednoduše nabrousit nože.

K ostření nůžek můžete v domácích podmínkách využít běžný brousek. Navlhčete jeho hrubší stranu buď vodou, anebo stolním olejem. V tomto případě by bylo dobré, kdybyste mohli brousit každou čepel samostatně. Vnitřní stranu čepele přiložte na brousek a jemným přítlakem táhněte po celé délce kamene. Proveďte 10–20krát. Zkušení kutilové mohou naostřit nůžky elektrickou bruskou. Nezapomeňte však na ochranné pomůcky: rukavice a brýle.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*