
Kvalitní maso by chtěl jíst každý. Jenže při nákupu vakuovaného masa v supermarketech se dá od těchto balíčků očekávat všelicos.
V posledních letech se dostávají na český trh ty nejhorší potraviny. Nikdy člověk neví, co vlastně jí. A stačí si zajet do Rakouska nebo Německa a stejný druh zboží má naprosto jinou chuť, a ještě vyjde levněji. Jen musíte započítat ty výdaje na cestu. Konkrétně se to třeba týká zrajícího sýra Brie. Když jsme byli na dovolené v Mikulově, koupili jsme si Brie v supermarketu v Čechách, a pak jsme si zajeli na výlet do Rakouska. A také na nákupy. A měli jsme možnost srovnat dva stejné sýry vedle sebe. Dokonce měly i stejné obaly. Chuť ale nesrovnatelná. A stejné je to s masem.
Jak poznáte v obchodě kvalitní šunku
Šunka a další uzeniny – Češi na ně nedají dopustit. Jsou pravidelnou součástí snídaní, svačin i večeří. Jak ale kvalitní šunku v obchodě poznat? Ona totiž vysoká cena není dnes žádnou zárukou kvality. Vždy sáhněte po šunce nejvyšší jakosti, která má vysoké procento masa, tedy minimálně 90 % a 16 % čistých svalových bílkovin. U vážené šunky u pultu to bývá napsané na informačním štítku. Běžné levnější šunky obsahují pouze kolem 55 % masa a 10 % svalových bílkovin.
Kvalitní šunka má mít lehce narůžovělou barvu. Pokud je tento odstín příliš sytý, jsou přidána barviva, vysvětluje web Smakosze. Uzeniny také často obsahují škroby, různé chemické konzervanty a dochucovadla. Při nákupu šunky i dalších uzenin se řiďte barvou i celkovým vzhledem produktu. U balených výrobků si hlídejte datum spotřeby, ale přesto si zjistěte, zda není uzenina oslizlá či nepáchne. Může mít totiž dobrou záruku, ale nevhodným skladováním ztratí na kvalitě. Vážené uzeniny si také očichejte dřív, než opustíte prodejnu.
Maso je vždy třeba rozmrazovat bezpečně. Mezi rizika špatného postupu patří i kontaminace
Balené i pultové maso
Při nákupu baleného masa se musíte spolehnout na to, co je uvedené na obalu: složení, datum spotřeby, aditiva a celá řada jiných přísad, aby balené vakuované maso déle vydrželo. Vakuovaný produkt totiž není žádná výhra; pod fólií se mohou tvořit bakterie. V balíčku také často vidíte poměrně velké množství krve, což je nepřípustné. Z pochopitelných důvodů je nejlepší kupovat maso čerstvé, a to v masně u pultu, radí web TheKitchen. Vidíte je zblízka, můžete k němu přičichnout, případně si nechat ukrojit z jiného kusu.
V masných prodejnách jsou produkty o něco dražší, avšak kvalitní maso je zárukou zdravé výživy. Zato maso, které si přinášíte ze supermarketů a servírujete na talíř, mívá často velmi pochybný původ. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž psali o tom, jak poznáte kvalitní med od toho pančovaného.
Napište komentář