Jak vybrat šťavnatý a sladký meloun mezi jejich záplavou v regálech. Drobné detaily rozhodují o tom, zda se při výběru spálíte nebo ne

Fotografie: Pixabay

Melouny miluje snad každý. Je to zelenina, která „bodne“ každému, a to hlavně v létě. Zjistěte, jak ale vybrat správný a chutný meloun.

Léto bez melounu zkrátka není léto. Sladkému a osvěžujícímu kousku melounu neodolá nikdo, kdo melouny miluje, a to hlavně v horkých letních dnech. Někdo si ho dá samotný a někdo si z něj udělá osvěžující limonádu, je to zkrátka na výběru a chuti každého. Pokud se ovšem nepodaří koupit vyzrálý a dobrý kus, není to ideální pro nikoho. Meloun může být opravdu nedozrálý – a na tom si nikdo nepochutná.

Jak vybrat ideální meloun?

Kulatý, nebo podlouhlý? Velký, nebo malý? Tmavě zelený, nebo světlý? Vodní melouny jsou dostupné v mnoha obchodech a hodně se liší svým vzhledem. Jak ale určit, který z nich je čerstvý a šťavnatý? Můžete to zjistit, aniž byste ho krájeli a zkoušeli. Hned na úvod bychom rádi upozornili, že je lepší kupovat meloun celý, protože se dá déle skladovat. Naopak koupě pouze poloviny není příliš vhodná, protože se musí ihned sníst. Nehodí se pro dlouhodobé skladování v lednici.

Nejdůležitější je světlý bod na spodku melounu. Nesvědčí to o ničem špatném, naopak. Čím tmavší je jeho barva a čím větší je jeho povrch, tím sladší a vyzrálejší bude vnitřek melounu. Je lepší vybírat vodní melouny, které mají matnou pokožku. Ty velmi lesklé nemusí chutnat tak dobře. Hnědé síťky na povrchu melounu jsou také dobrým znamením – informují nás, že meloun bude sladký a chutný. Je však třeba vyhnout se exemplářům se zelenou stopkou.

Velký, nebo malý?

Kulatý meloun bude sladký a dlouhý meloun spíše vodnatý s nevýraznou chutí. Náznakem chuti melounu je také jeho velikost. Melouny malé velikosti jsou pravděpodobně ještě nezralé, a proto nejsou příliš chutné. Je lepší zvolit velké nebo středně velké druhy. A samozřejmě nezapomeňte, že meloun by měl být tvrdý, symetrický, bez otlaků, poškození a děr.

Fotografie: Pixabay

Jeho slupka by se neměla ohýbat pod tlakem ruky. Pokud máte pochybnosti, můžete v obchodě provést jednoduchý test. Po melounu stačí párkrát poklepat prstem. Pokud uslyšíte dunivý zvuk, meloun je zralý a bude chutný. Nezapomeňte také nevyhazovat kůru z melounu ani jeho semínka. Obsahují mnoho cenných látek a mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]