Zásuvka u trouby původně neslouží jako úložný prostor. Jedná se o snadný nástroj ohřevu jídla

Fotografie: BydlímeÚtulně

Zásuvku tohoto typu má většina sporáků, málokomu je však známa její skutečná funkce. Většina lidí tam nakonec ukládá poklice, pánve nebo jiné kuchyňské nástroje.

Výrobce ji však navrhl coby prostor, který udržuje věci v teple. Dají se tu například ohřát pečené brambory, když je v troubě ještě samotné maso. Většina návodů na sporáky bohužel informaci o této zásuvce vůbec neobsahuje. Lidé ji proto obvykle zcela adaptují na své potřeby jednoduše jako úložný prostor. Můžete v ní nakonec nechat i teplý oběd pro vaše dítě. Výhodou je, že pak nehrozí jeho popálení při vytahování nádobí z trouby nebo hrnců.

Jak vlastně vybrat troubu?

O troubách panuje také hodně mýtů a nedorozumění, většina začíná už u samotných podmínek pro její výběr. Na trhu jednoznačně převládají ty elektrické, plynové mají dnes už podobu jen klasického sporáku. Při pořizování vestavěné trouby nenajdete plynovou vůbec. Důvod je jednoduše v tom, že elektrické zařízení poskytuje celou řadu výhod. První je horkovzdušnost, která zajistí zcela rovnoměrné pečení na rozdíl od jiných metod.

Dále máte na výběr z různých režimů pečení pro speciální pokrmy, současně však můžete teplotu během celého procesu naprosto plynule regulovat. Dají se pořídit jak vestavěné, tak i samostatné. Navíc jsou celkově bezpečnější, nevyžadují tedy pravidelné revize.

Horký vzduch versus ventilátor

Tohle je také věc, kde hodně spotřebitelů stále tápe a prodejci jsou málokdy schopni vysvětlit. Jde totiž o problém definice pojmů. Trouba s pravým horkým vzduchem je vybavena ventilátorem a kruhový topným tělesem. To zajišťuje efektní výkon horkého vzduchu, některé modely mají však pouze ventilátor. Ten jen rozhání vzduch z dolního a horního ohřevu, což znamená mnohem nižší výkon a zdaleka ne tak dobré výsledky.

Parní pečení a přídavná pára

Praní trouby se těší velké oblibě především kvůli velmi zdravému způsobu pečení. Ten zachovává v potravinách maximální možné množství živin i vitaminů, hotová jídla jsou navíc šťavnatější. Funkci lze také dle potřeby vypnout. Daní za to je vyšší pořizovací cena celého zařízení. Stejně jako u horkého vzduchu najdete i tady dva modely. Pravá parní trouba peče jen pomocí páry. Úprava je tak skutečně velmi zdravá a má velké možnosti.

Pořídíte-li si troubu jen s přídavnou párou, jde o čistě doplňkovou funkci ke klasickému pečení. Pokrmy v ní připravené budou celkově vláčnější a šťavnatější. Existuje ještě možnost parního generátoru vybaveného zásobníkem na vodu (nutno doplňovat). Trouba bez generátoru funguje zkrátka tak, že na její dno nalijete vodu. Ta se pečením přirozeně odpařuje. Takový mechanismus však nelze brát v úvahu jako pravou parní troubu.

Fotografie: Pixabay

Multifunkční trouby

Jde o kombinace všech nebo některých předchozích modelů. Mají tedy obrovské spektrum funkcí a velmi moderní systém celkového ovládání. Většinou zahrnují možnosti pravého horkého vzduchu i parního pečení. Je však samozřejmě třeba počítat s vyšší cenou.

Zdroj: Webniusy

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]