
Znáte černý rybíz? Že ne? Tak se do jeho výsadby neprodleně pusťte. Bude mít totiž na vaší zahradě hned dvě funkce, jedna souvisí s odpuzením hrabošů.
Plody černého rybízu jsou velmi chutné, i když poněkud kyselé; ale to je tím, že jsou plné vitamínů a dalších živin. I pokud vám nebudou chutnat, nevadí, černý rybíz dokáže z vašeho pozemku vyhnat hraboše a další podobné hryzce.
Černý rybíz (Ribes nigrum)
Původ černého rybízu je se vší pravděpodobností v severozápadní Evropě a v jižnějších oblastech Sibiře. Zda byl původní i v Čechách, se nedá jednoznačně určit. Černý rybíz je ovocný opadavý keř, který může dorůst i do výšky 1,5 metru. Dnes se však prodává vyšlechtěný i do formy stromků. Větve i listy keře mají své typické aroma, které lidem tolik nevadí, ale ti, kdo ho nesnesou, jsou právě hlodavci. Takže tam, kde roste černý rybíz, se tito zahradní škůdci zpravidla nevyskytují, vysvětluje Deccoria. Prostě vzali své maličké nožky na ramena.
Přínos černého rybízu lidskému zdraví
Na webu Healthline uvádějí, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát tolik vitamínu C jako pomeranče. K pokrytí denní dávky tohoto vitamínu stačí sníst asi 30 kuliček. Černý rybíz patří k tomu nejzdravějšímu ovoci, které lze na našich zahradách poměrně snadno vypěstovat. Dále černý rybíz obsahuje betakaroten, který se v organismu mění na vitamín A; a vitamín B5 a E; z minerálů a stopových prvků je nejvíc zastoupen draslík, hořčík, mangan, vápník, železo.
S příchodem jara je třeba připravit se na invazi slimáků. Platí na ně i vaječné skořápky a pivo
Rybíz tedy nejen, že chutná, ale také je přínosem pro lidské zdraví. Posiluje imunitní systém a současně i tvorbu hormonů, chrání buňky před volnými radikály, aktivuje buněčný metabolismus a krvetvorbu, podporuje srdeční činnost a svalovou aktivitu, chrání sliznice a zklidňuje nervový systém. Tak řekněte, proč vlastně černý rybíz nepěstovat?! Co nesníte přímo z keřů, to můžete zamrazit, vyrobit domácí šťávu či sirup, udělat marmeládu, nasušit do jogurtu, upéct bublaninu.
Vy, co znáte černý rybíz, víte, že je vhodný i do smoothie, stejně tak do zmrzliny. V domácích výrobcích ho kombinujte se sladkými jablky či jiným sladkým ovocem, abyste nemuseli přidávat příliš mnoho cukru. Z jednoho asi čtyřletého keře můžete sklidit až tři kilogramy bobulí, píše web NašeZahrada.
Jak černý rybíz pěstovat
Rybíz nepotřebuje žádné mimořádné pěstební podmínky ani žádnou zvláštní péči. Bude zkrátka plodit s minimálním vynaložením vašeho úsilí. Prostokořenné sazenice vysazujte na podzim nebo zjara, kontejnerované rostliny vysaďte kdykoliv. Půdní podmínky mu vyhovují zcela běžné, půdní chemická reakce neutrální až mírně kyselá. Na přelomu února a března ho prostříhejte. Větve starší 4 let odstraňte zcela, a to až u země. Nebojte se, že by keř znovu neobrazil. Polámané, suché a do středu keře směřující větve odstřihněte také a ostatní můžete o 1/3 zkrátit.
Pokud jste do půdy před výsadbou nezarývali hnůj nebo kompost, tak 1–2krát ročně keře přihnojte přípravkem pro drobné bobulové ovoce. Po zálivce můžete půdu kolem rybízu mulčovat. Zabráníte tak vysychání půdy a růstu plevelů. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak byste teď na jaře měli pečovat o růže a jak se pustit do jejich rozmnožování.
Zdroje: Healthline, NašeZahrada, Deccoria
Napište komentář