Výhody a rizika používání pečícího papíru: Je třeba se vyhnout podezřelým produktům

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pečicí papír používáme asi všichni. Zejména při pečení koláčů a buchet, dortových korpusů a dalších sladkých dobrot, anebo při vaření v páře.

Dříve jste museli plech, pekáč či pečicí formu vymazat tukem a vysypat moukou, aby se těsto nepřipalovalo a šlo z nádoby snadno vyjmout. A pak se musel plech umýt, což nebývalo snadné, protože právě tato spodní vrstva se připékala. Takže příchod pečicího papíru uvítaly všechny hospodyňky. V poslední době se však mnozí z vás zabývají otázkou, zda je pečicí papír pro zdraví člověka bezpečný.

Co vlastně pečicí papír je

Jedná se o materiál vyrobený z celulózy, který přichází do styku s potravinami, a proto podléhá přísným předpisům EU, jak také uvádí web SGS. Základem je dřevovina, která se ponoří do kyseliny sírové nebo chloridu zinečnatého. Tento proces papír částečně naruší, a tak vzniká materiál s vysokou hustotou, stabilitou, tepelnou odolností a nízkou povrchovou energií, což zajišťuje nepřilnavost. K dosažení lepších vlastností se používá silikon nebo teflon.

Pečicí papír je řešením pro tepelnou úpravu bez tuku, zabraňuje přichycování pokrmů a usnadňuje mytí pečících nádob. Povrchová vrstva pečicího papíru je obvykle ze silikonového písku a křemene nebo quilonu. Poslední jmenovaný materiál je ve výrobcích EU méně běžný – je levnější a zřejmě méně odolný.

Smažení bez věčného připalování: Jako prevence poslouží i nepřilnavý povrch a jablečný ocet

Jak je to s bezpečností pečicího papíru

Podle směrnic EU nesmí pečicí papír obsahovat ani uvolňovat žádné škodlivé přísady do potravin. Jak vysvětluje dTest, použití tohoto výrobku by mělo být zcela bezpečné, je-li vyroben moderními postupy. Pokud se tak budete vyhýbat podezřelým produktům, nemusíte mít o zdraví obavy. U neověřených pečicích papírů by se jistá rizika objevit mohla. Takové papíry by pak mohly obsahovat toxické látky.

Mohlo by jít třeba o fluorované chemikálie, upozorňuje web ForksOverKnifes. Dále by se v pečicím papíru mohly objevit peroxidy, které mohou být toxické a způsobovat nepříjemné vedlejší účinky. Proto je vhodné, abyste složení, resp. původu pečicího papíru věnovali jistou pozornost. Preferujte papír ekologicky šetrný bez škodlivých chemikálií. Vhodnější je papír hnědý, protože není bělený sloučeninami chlóru.

Při pečení s použitím pečícího papíru byste neměli používat vyšší teplotu než cca 220 °C, doporučuje dále dTest. Nepoužívejte papír opakovaně a pozor na kontakt pečícího papíru se zdrojem tepla – mohl by se vznítit. Mimochodem Ministerstvo zdravotnictví u těchto výrobků sleduje, zda nejsou nebezpečné, a případně vydává i varování před konkrétními produkty. Na BydlímeÚtulně jsme vás také seznámili s trikem, jak snadno vyčistit špinavou troubu.

Zdroje: SGS, dTest, ForksOverKnifes, MZD

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*