Šikovně zmražený chléb bude po rozmrazení jako čerstvý. Klíčem je i utěrka a igelitový sáček

Fotografie: Coffee Danube Still Life Photography / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Dopřejte si každý den chleba jako právě vytažený z pece, aniž byste museli do obchodu. Stačí ho dobře zmrazit a rozmrazit.

Asi každý už se někdy potýkal s nedostatkem pečiva ve chvíli, kdy ho zrovna potřeboval. Ať už jde o obsloužení nečekaného strávníka, nebo mají děti zkrátka větší hlad než obvykle, se zamraženým chlebem máte vždycky „kam sáhnout“.

Chléb náš vezdejší dej nám dnes

Chlebem, respektive chlebovými plackami, si nacpávali břicha už pravěcí lovci a sběrači. Lze tedy říct, že tato základní potravina má v našem jídelníčku nezaměnitelné místo. O tom mimo jiné vypovídá i statistika portálu Aktin, jež uvádí, že za rok 2021 byla průměrná roční spotřeba chleba téměř 40 kg na jednu osobu. Před samotnou konzumací ale myslete i na správné uskladnění.

Do igelitového sáčku nikdy nestrkejte ještě teplý chléb, to je základ. Nejenom, že by se zapařil a zplesnivěl, ale „nedodýchal“ by se. Po upečení má chléb klidně i několik hodin chladnout na mřížce. Teprve až vychladlý chléb zabalte nejdříve do utěrky, která se postará o to, aby byl chléb v suchu, a následně ho dejte do igelitového pytlíku. Jak uvádí portál ITesco, chléb si díky tomuto balení zachová svou vlhkost a neztvrdne tak rychle.

Odmrazování mrazáku je hračka. Stačí k tomu zvolit postup s alobalem

Snadný postup, skvělý výsledek

Chléb si také můžete zamrazit do zásoby, má to ale svá pravidla, stejně jako u dalších potravin – třeba tipy na mražení jahod jsme již přinesli na BydlímeÚtulně. V podstatě vám ale stačí potravinářské sáčky nebo uzavíratelné igelitové obaly, do kterých chléb dáte. Lepší je ho skladovat nakrájený na plátky, abyste tak mohli následně rozmrazit jen takové množství, jaké budete potřebovat. Na obal si také napište datum zmražení, abyste tak měli lepší přehled.

Nakrájený chléb
Fotografie: Pixabay

Ohledně rozmrazení pak máte podle webu Genialne hned několik možností, které závisí na tom, jakým množstvím času zrovna oplýváte. Pokud budete chléb potřebovat až ráno, vyndejte si požadovaný počet plátků již večer a nechte je povolit při pokojové teplotě. Tak bude chléb chutnat jako čerstvý. Pokud tolik času nemáte, pomozte si rozpálenou troubou nebo mikrovlnkou. Počítejte ale s tím, že chléb bude lehce křupavý.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*