Otvírák na konzervy nechybí v žádné domácnosti, ale může se stát, že se rozbije nebo se někam zatoulá. Na otevření konzervy však můžete vyzrát jinými způsoby.
Ať už je to tuňák, olivy nebo třeba fazole, konzervy bývají často součástí každého nákupního seznamu. K jejich bezpečnému otevření slouží speciální otvírák na konzervy. Ale co když doma žádný otvírák nemáte, nebo ho zrovna nemůžete najít? Naštěstí jsou víčka konzerv vyráběna z poměrně tenkého kovu, který není až tak těžké otevřít. K otevření konzervy vám pomůže jiné kuchyňské načiní i to, co najdete v přírodě.
Lžíce jako bezpečný pomocník
Zkuste na otevření konzervy vyzrát polévkovou lžící. Metoda s použitím lžíce sice není moc rychlá, ale je naprosto bezpečná, a navíc lžíci najde v kuchyni každý. Velmi pevně uchopte lžíci a hrotem její misky opatrně přejíždějte podél zvlněného okraje víka plechovky tak dlouho, dokud se v něm nevytvoří díra. Proces bude vyžadovat trochu trpělivosti. Do vzniklého otvoru poté vložte rukojeť lžíce a víko konzervy jednoduše „vypáčíte“.
Zaručený trik s nožem
Trik na otevření konzervy s kuchyňským nožem je zaručený a nejrychlejší. Vyžaduje však spoustu opatrnosti. Postavte konzervu na pevný podklad, ideálně na stůl ve výšce svých boků. Chytněte nůž v místě, kde se setkává čepel s rukojetí. Patku čepele přiložte na kraj víka a zatlačte ji do konzervy. Tlačte tak dlouho a silně, dokud se nevytvoří díra. Poté posuňte nůž o kousek dál a prorazte další díru. Tak pokračujte po celém obvodu víka, které by se mělo pomalu uvolnit.
Jak na otevření konzervy v přírodě
Výletníkům a milovníkům táboráku se může stát, že si na čundr přibalí potraviny v plechovce, ale zapomenou na otvírák. Plechovka se dá naštěstí v lese nebo při táboření otevřít i s pomocí kamene. Konzervu na kámen víkem přiložte a pevně ji držte v rukou. Víkem na kámen silně tlačte a třením otáčejte, dokud se víko neoddělí od okrajů. Při vyndávání uvolněného víka z konzervy použijte hadřík nebo jinou ochranu rukou, abyste se po otevření konzervy o ostré okraje nepořezali.
Zdroj: Bonasavoir