Trampský způsob otevření konzervy, když po ruce zrovna není otvírák. Extrémně jednoduché a rychlé

Fotografie: Ana Royo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pokud se vám někdy stalo, že jste zapomněli otvírák na konzervy a nepodařilo se vám plechovku otevřít jinak, než za použití nože, měli byste vyzkoušet tento trik.

Víko plechovky je často vyrobeno z tenkého plátu kovu, který lze otvírákem na konzervy snadno prorazit. Pokud otvírák na konzervy nemáte, můžete ho propíchnout i špičkou nože. Tento způsob je ale poněkud nešťastný. Nejen že můžete čepel nože tímto otevíráním poškodit, ale můžete se při otevírání plechovky sami zranit. Abyste se dovnitř konzervy dostali, vyzkoušejte tuto metodu.

Jak otevřít plechovku bez nože

Abyste se dostali k vytouženému obsahu uvnitř plechovky nebo konzervy bez použití otvíráku nebo nože a zároveň při jejím otevírání nekontaminovali obsah plechovky, vyzkoušejte jeden z těchto způsobů.

Otevřete plechovku pomocí kovové lžíce

Položte plechovku na rovný a tvrdý povrch (nejlépe stůl) a jednou rukou ji pevně uchopte. Druhou rukou umístěte špičku lžíce do prohlubně podél okraje konzervy. Zadní strana lžíce by měla trčet směrem ven. Lžíci silně uchopte a začněte třít v okraji konzervy sem a tam. Tímto třením postupně dojde ke ztenčení víka a postupně začne víko povolovat. Jakmile se víko od okraje zcela oddělí, opatrně jej zvedněte.

Použijte kamen nebo kus betonu

Pokud jste v přírodě nebo někde venku, můžete k otevření plechovky použít kámen nebo kus betonu s drsným povrchem. Díky kousku kamene nebo betonu můžete zopakovat stejný postup jako v případě lžičky a postupným třením ztenčit a následně oddělit víko plechovky.

Fotografie: Piqsels

Pokud je kámen velký uchopte pevně plechovku a horní stranou přejížděte po kameni tak, aby se víko třením ztenčilo. Dejte pozor, abyste moc nezatlačili a nerozlili obsah plechovky. Jakmile přes víko začne prosakovat tekutina, je dostatečně slabé na to, abyste jej mohli jednoduše lžičkou vypáčit.

Na co byste měli dávat pozor

Při otevírání plechovky byste nikdy neměli používat nůž na chleba. Riskujete tím, že se čepel nože poškodí a dovnitř jídla vám zapadnou úlomky kovu. Nepožívejte jídlo z plechovky, která byla dříve propíchnuta nebo jinak viditelně poškozena. Dovnitř plechovky se mohly dostat bakterie, které celé jídlo znehodnotily.

Zdroj: CountryLiving

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]