Brambory je možné připravovat na tisíce způsobů, jsou velice univerzální a také oblíbenou přílohou. Lze z nich vařit bramborovou kaši, bramborové knedlíky, šišky, pyré. Také jsou brambory výborné pečené, gratinované, nebo grilované. Velice oblíbeným způsobem zpracování brambor je i výroba hranolek. Každý si najde svou oblíbenou úpravu. Většina kulinářských variací ale vyžaduje činnost, která je většinou neoblíbená, a to je loupání brambor. Přinášíme vám tedy skvělé tipy, jak si to zjednodušit.
Snadná a účinná metody loupání brambor pomocí naříznutí
Na tuto praktickou vychytávku, která vám usnadní loupání vařených brambor, potřebujete jen tři věci:
- ostrý nůž
- brambory
- velký hrnec
Jak postupovat?
Do hrnce klasicky napusťte studenou vodu, osolte a dejte na plotnu. Předtím, než vložíte brambory do hrnce, nožíkem je jemně nařízněte uprostřed, po celém obvodu. Nenařezávejte však do hloubky, nýbrž jen na povrchu slupku brambory. Pak je vložte do vody a vařte standardně, jak jste zvyklí. Až se brambory uvaří, nechte je vychladnout. Urychlit tento proces můžete jednoduše přilitím studené vody do hrnce. Až brambory procedíte, budete překvapeni, jak díky naříznutí nožem budou snadněji loupatelné.
Jak loupat syrové brambory
U loupání syrových brambor se nejspíš neobejdete bez škrabky, nebo nože. Můžete si však loupání pomocí škrabky velice zefektivnit. Ke škrabání brambor si připravte kromě škrabky i prkénko. Bramboru pevně stiskněte po obou stranách a mějte ji stále opřenou o prkénko, škrabkou pak pohybujte rychle zprava do leva.
Tímto způsobem je možné brambory oloupat výrazněji rychleji. Pokud ale nikam nespěcháte, samozřejmě se můžete uchýlit ke klasickému pomalému loupání nejen pomocí škrabky, ale i nože.
Moderní technologie také pomohou
S moderní dobou se samozřejmě také naskýtají různé pomůcky a stoje, s kterými budete mít loupání brambor v podstatě bez práce. Elektrické škrabky vám život dozajista usnadní. Loupání několika brambor vyjde časově na zhruba minutu až tři. Což je skvělé. Brambory do stroje jen vhodíte a máte po starostech. Tyto pomůcky nejsou nijak drahé. Jsou využitelné nejen na brambory, ale na jakoukoliv zeleninu s tvrdou slupkou. Od mrkve, petržele, až třeba po celer.
K dostání jsou na trhu dokonce takzvané loupací rukavice, které jsou podobné těm pracovním gumovým, akorát s tím rozdílem, že obsahují zdrsnělé výstupky, které bramboru v podstatě obrousí a zbaví ji tak snadno slupky. Materiál je omyvatelný a odolný. Rovněž lze tyto rukavice použít na jiné druhy zeleniny se silnější slupkou. Pro fajnšmekry se nabízí i celá řada kuchyňských robotů, které nejen, že umí zeleninu krájet a strouhat, ale také loupat. Každý si zkrátka vybere to, co mu nejlépe vyhovuje.
Fotografie: DaveHax