Kráječ na vajíčka patří ke kuchyňským univerzálním pomocníkům. Kromě vajec dokáže rozkrájet na pravidelné kousky měkké ovoce i vařenou zeleninu.
V kuchyni používáme spoustu různých pomůcek. Lisy na ovoce, roboty na těsto, mlýnky na maso, kráječe, šlehače, hnětače, kávovary, rýžovary a kdo ví, co všechno ještě. A některé z těchto pomůcek lze používat nejen standardně určeným, ale i alternativním způsobem. Pozastavme se na chvíli u kráječe na vařená vajíčka. Ten je velmi praktický, když potřebujete rychle nakrájet vejce na stejnoměrné kousky. Třeba na obložené chlebíčky či mísy.
Co všechno lze krájet
Kráječ na vajíčka však můžete využít i na jiné produkty, píše web TudásFája. Máte rádi v různých salátech houby, avokádo, mozzarellu? Na zmíněném kráječi docílíte stejnoměrných plátků i u těchto produktů. Další využití je možné u měkkého ovoce: banány, broskve, jahody, oloupané kiwi aj. Kořenová vařená zelenina – mrkev, petržel, pastinák, i celer – vám půjdou krájet jako po másle. À propos – máslo; i to můžete pomocí kráječe na vajíčka rozdělit na rovnoměrné dílky. Stejně tak třeba párky, které jste předem oloupali, nebo tofu. Anebo kupříkladu sterilované olivy.
Kráječů na vajíčka jsou nejméně čtyři typy: jeden krájí na plátky, druhý na podélné klínky, třetí na kostičky a čtvrtý na polovinu. Upotřebit různými způsoby můžete všechny z nich, jak se uvádí na webu FeelsLikeHomeBlog. Pokud žádné takové kráječe doma ještě nemáte a budete je chtít zakoupit, můžete si vybrat každý z nich samostatně, anebo všechny čtyři verze v jedné pomůcce.
Zátka od oleje do koše nepatří. Kulatá placička s poutkem poslouží jako účinný dávkovač
Další univerzální pomocníci v kuchyni
V kuchyni je ale takových pomocníků, kteří toho umějí mnohem víc, než byste si mysleli, celá řada. Třeba váleček na nudle. Můžete s ním rozválet těsto na nudle, kynuté či listové těsto na závin, ale stejně tak s ním rozdrtíte piškoty nebo sušenky na nepečený korpus pro různé dorty, dezerty či cheesecake. A když vložíte do igelitového sáčku ořechy, podaří se vám je rozdrtit bez mixeru či struhadla, píše web MagazínRecepty.
I škrabka na zeleninu je všestranné nářadí. Oloupete s ní brambory, mrkev i okurky a také s její pomocí můžete vytvořit hoblinky tvrdého sýra nebo čokolády. A šťouchadlo na brambory, s jehož pomocí vytvoříte krásně hladkou kaši? Můžete s ním rozmačkat banány do dezertů nebo avokádo na guacamole. Na BydlímÚtulně jsme také psali o tom, jak byste měli pečovat o dřevěné kuchyňské nářadí, aby se na něm nedržely bakterie.
Napište komentář