Míchaná vejce jako od profíka: Rozbíjet vejce o pánev není dobrý nápad

Fotografie: Tamorlan / Creative Commons / Attribution 3.0

Vejce patří mezi základní potraviny a jsou součástí mnoha receptů při vaření i pečení. Pokud míchaná vejce patří i k vašim oblíbencům, zjistěte, jakým chybám byste se měli vyhnout.

Míchaná vejce jsou oblíbenou pochoutkou, jejíž přípravu zvládne každý a za pár minut vykouzlí s vyváženou přílohou plnohodnotný a nutričně bohatý pokrm. Přestože se jedná o velmi jednoduchý recept, ve skutečnosti se při jeho přípravě většina lidí dopouští těchto nejčastějších chyb. Dejte si na ně pozor a vaše míchaná vejce budou lehká jako obláček a dokonale chutná.

Vyhněte se použití dřevěných nástrojů

Při přípravě vaječných pokrmů nebo masa byste měli dát přednost jiným materiálům. Přestože je dřevěná vařečka šetrná k povrchu pánve, je také velmi obtížná na mytí a údržbu. Ve dřevě se tak mohou snadno zachytávat bakterie a mikroorganismy, které mohou ohrozit vaše zdraví. Raději proto využijte silikonové špachtle.

Nerozbíjejte vejce o pánev

Dalším faktorem ovlivňujícím konečný výsledek je postup rozbíjení jednotlivých vajec. Pokud dáváte přednost rozbití skořápky o hranu pánve, možná tím ušetříte nádobí, ale zvýšíte riziko, že dovnitř spadne i skořápka. Postupným přidáváním jednotlivých kousků navíc znemožníte jejich rovnoměrnému spojení. Některé části tak mohou být příliš suché, nebo dokonce spálené.

Nepřestávejte míchat

Rychlost jejich přípravy je výhodou i nevýhodou zároveň. Pokud přestanete s mícháním, snadno se mohou spálit. Ani na chvíli tak nepouštějte vejce na pánvi z očí. Jen díky neustálému míchání budou nadýchaná, měkká a opravdu lahodná. Také sůl byste měli přidat, až budete mít hotovo. Pokud to uděláte příliš brzy, vejce ztratí svou nadýchanost.

Boření mýtů ohledně mražení potravin: Mezi mylné domněnky patří například nezkazitelnost

Míchaná vejce s rajčaty
Fotografie: Pixabay

Hotové vejce odstraňte z pánve

Další častou chybou je ponechání připravených míchaných vajec v pánvi na rozpáleném sporáku. I po vypnutí zůstává sporák horký, což způsobuje další srážení vaječné hmoty uvnitř pánve. Kvůli této chybě se vejce vysuší, a připravíte se tak o jejich šťavnatou chuť. Abyste si na míchaných vejcích co nejvíc pochutnali, těmto chybám byste se měli vyhnout.

Zdroj: Onet

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]