Jahody se budou cítit jako v bavlnce. Jejich chuť a čerstvost lze prodloužit díky utěrce

Fotografie: Klearchos Kapoutsis / Creative Commons / Attribution 2.0

Jahody jsou lahodná a výživná pochoutka, bohatá na antioxidanty, vitamín C a vlákninu. Navíc je to jeden z prvních opravdu šťavnatých plodů, které vyrostou na zahradě.

Většina lidí jahody miluje, a pro některé jsou dokonce tím nejoblíbenějším ovocem. Čerstvé chutnají nejlépe, ale mnoho zahrádkářů si z nich připraví i zásobu marmelády, aby si i v zimě mohli připomenout jejich lahodnou chuť. Jahody však mají jednu malou nevýhodu a tou je jejich krátká doba skladování. Velmi rychle totiž po utržení měknou a podléhají hnilobě a plísni. Existuje však trik, jak jejich čerstvost prodloužit.

S tímto trikem vydrží čerstvé i týden

Nejprve je důležité vybrat co nejčerstvější jahody. Hledejte světle červené jahody s výraznou vůní a zelenými, neporušenými kališními lístky. Měkčí a přezrálé jahody dejte bokem a zpracujte je jako první. Jahody sbírejte za suchého počasí. Pokud jsou vlhké, vysušte je papírovou utěrkou. Jahody před uskladněním neomývejte a neodtrhávejte zelenou stopku.

V lednici jahody vydrží v čerstvém stavu asi jen 3–4 dny. Pokud je však uložíte do skleněné nebo plastové dózy a zavřete vzduchotěsným víčkem, prodloužíte jejich čerstvost ještě o několik dní. Na dno dózy dejte papírovou utěrku, aby nasála přebytečnou vlhkost. Tento trik se hodí vždy, když víte, že jahody nebudete moct ihned zkonzumovat. Jahody po vytažení z lednice nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby se opět uvolnila jejich příjemná vůně a chuť.

Dlouhodobé uskladnění

Pokud nemáte stáleplodící jahody, jejich sezóna je poměrně krátká, a proto je dobré si jich část uchovat v mrazáku a použít ji ještě do letních dezertů. Mražení je oblíbená metoda konzervace jahod, protože zachovává jejich chuť a výživový obsah. Při uskladnění do mrazáku je naopak potřeba jahody jemně umýt, odstranit stopky a vysušit papírovou utěrkou.

Na plech nebo tácek dejte pečicí papír a na něj vyskládejte jahody v jedné vrstvě. Tác dejte na několik hodin do mrazáku. Poté plech vytáhněte a zmražené jahody sesypte do uzavíratelného sáčku nebo plastové dózy, označte je datem a uložte zpět do mrazáku. Jahody, jež zmrazíte zvlášť, pak od sebe půjdou pěkně oddělit a nepoškodí se, na rozdíl od těch, které byste dali zmrazit společně v jednom sáčku. Takto vydrží v mrazáku až jeden rok.

Sušení jahod

Další vynikající způsob uchování jahod a prodloužení jejich trvanlivosti je sušení, které však nedokáže udržet strukturu jahody. Jahodová chuť ovšem stále zůstává a sušené jahody jsou skvělé k přípravě koktejlů, nebo si je můžete přidat do ranního müsli. Jahody před sušením omyjte a osušte. Nakrájejte je na 6mm plátky a položte na tác sušičky nebo na plech vyložený pečicím papírem.

sušené jahody
Fotografie: Freepik

Jahody by se na plechu neměly dotýkat. V sušičce je sušte 6–12 hodin při cca 60 °C. Troubu nastavte na nejnižší teplotu a sušte 10–18 hodin. Průběžně jahody kontrolujte. Hotové jsou, jakmile jsou pružné, suché a kožovité. Takto vysušené jahody vám v uzavíratelné nádobě na chladném a tmavém místě vydrží i déle než rok.

Zdroj: Shape

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]