Doma obvykle oloupeme tak jednu či dvě cibule za den a tím to končí. Na běžné vaření většinou více kousků není potřeba. I tak se ale může dostavit nepříjemné slzení.
Představte si ale takového pomocného kuchaře, který potřebuje každý den zpracovat kilogramy cibule. Pokud by pořád slzel, pravděpodobně by to vůbec nedokázal. Faktem ale je, že pracovníci v kuchyních používají některé malé triky, o něž se podělili. Dnes se tedy naučíte, jak spolehlivě oloupat cibuli bez jediné slzy. Existují totiž osvědčené způsoby, které vám v tom pomohou, pokud je použijete správně.
Vše závisí na rychlost
Profesionální kuchaři radí krájet co nejrychleji. Čím rychleji to totiž zvládnete, tím méně slz uroníte. Pomáhá také to, že se na cibuli během celého postupu nedíváte, případně držíte oči v maximální možné vzdálenosti. Samozřejmě si ale dejte pozor na vlastní zdraví a bezpečnost, abyste od každé cibule neodcházeli s náplastmi na rukou.
Brýle různého druhu a efektu
Může to znít jako vtip, ale opravdu pomáhá nasadit si například lyžařské nebo potápěčské brýle, protože vás ochrání před dráždivými látkami. Zkuste chvíli nevnímat, jak při tom budete vypadat nebo že se vám v kuchyni budou nejspíš smát. Možná poprvé nebudete slzet vy, ale smíchem bude plakat celý zbytek rodiny. Ale hlavně když to bude fungovat, ne?
Držte zavřenou pusu
Další tip radí dát si do úst rukojeť lžičky. Můžete použít i něco jiného, podstatné ale je nechat zavřená ústa. Efekt je nejspíš v tom, že skrze ústa vstřebávají sliznice mnoho výparů, které vedou k slzení. Zavřená ústa tak vedou k omezení tohoto příjmového kanálu.
Větrák nebo odsávání
Aby dráždivé látky z cibule neputovaly k vašemu zraku, zapněte větrák a nechte je odvát jinam. Stejně tak může pomoci naplno zapnutá digestoř, která výpary zase odsaje. Nekrájejte ale přímo pod ní, protože tak by výpary odsávala přímo přes váš obličej – čemuž se právě chcete vyhnout. V létě se zase hodí krájet cibuli u otevřeného okna.
Nůž, prkénko a ocet
Enzymů, které v cibuli způsobují vznik dráždivých látek, se můžete zbavit pomocí octa. Potřete jím prkénko, na němž zeleninu krájíte, případně v něm průběžně namáčejte nůž.
Chlad a teplo
Dejte cibuli na chvilku do mrazáku a vyjměte ji až těsně před krájením. Stejnou službu vám udělá vychlazený nůž. Funguje i opačný postup, tedy nahřání nože ve vodě a cibule, která bude krátce v mikrovlnce.
Zdroj: Greatist