Vajíčka lze v trojobalu vyměnit za křupavější a lahodnější alternativy. Patří mezi ně i mléko

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Důvodů, proč nahradit vajíčko jako surovinu na obalení masa, může být hodně. Možností je více. I když vypadá vejce jako povinná přísada, opak je pravdou.

Chytří kuchaři nacházejí řešení, která se stávají jak záchranou, tak i velmi příjemným oživením vaření. Pro někoho jde o otázku etiky, jiný zase nemůže vejce ze zdravotních důvodů. Případně jde o snahu prolomit jednotvárnost již stokrát použitého postupu. Pro nalezení vhodné náhrady je třeba upřít pozornost na hlavní účel vejce. Protože je lepkavé, nálev nebo strouhanka k masu velmi snadno přilne. Neopadne pak ani při smažení nebo pečení. Co tedy udělat?

Řízky na mléku

Možná si pořád říkáte, že bez vejce to nejde. Jenže trojobal bez vajec funguje stejně dobře a dle Soucitně je s ním ještě méně práce, protože nemusíte rozbíjet vajíčka. Například na řízky se vám bude výborně hodit mléko. Zkušení kuchaři do něj namočí kotlety před smažením, čímž se maso stane křehkým a šťavnatým. Můžete ho použít i na chlebové těstíčko bez vajec. Do mléka přidejte koření, čímž zvýrazníte chuť celého pokrmu. Perfektní je směs kari, případně granulovaný česnek.

V případě pečení vedou jako náhražky vejce mléčné výrobky. Na obalení tak použijete podmáslí, jogurt nebo trochu kefíru. V případě přílišné hustoty nevadí lehké naředění. Hlavně pozor na čistotu trouby, na Bydlíme Útulně už jsme ji skloňovali několikrát. Počítejte však s tím, že takový kefír může pokrmu dodat lehounce nakyslou chuť. Pokud ale nemáte rádi nudu na talíři a často objevujete novinky, může se vám to i líbit. Alternativou jsou také majonéza či hořčice.

řízek na talíři zelenina
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy řízků je vhodné přehodnotit. Při naklepávání je třeba využít obě strany paličky

Pozor na koření

Funkčnost mléka potvrdil i web BezvaRady. Výhodou je chuťová nevýraznost. Na druhé straně právě majonéza nebo hořčice jsou samy o sobě chuťově silné. Když je použijete, buďte opatrní s dalším kořením. Nesolte pokrm, dokud ho pečlivě neozkoušíte. Velmi zrádným se pak může ukázat pikantní koření. Chcete-li obalovat ryby, smíchejte mouku a citronovou šťávu. Maso bude vynikající a také osvěžující, ještě více to zlepší trocha estragonu nebo tymiánu.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]