Téměř neznámý způsob čištění digestoře, který zbaví nečistot i tu, která se zdá být navždy ztracená

Fotografie: Antonio Mette / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
  1. Digestoř není jen praktickým pomocníkem a odsavačem pachů, ale i estetickým prvkem kuchyně. A když je špinavá, rozhodně to nedělá dobrý dojem.

Pro mnoho lidí je však důležitější její správná funkce. I to ale může její silné znečištění ovlivnit. Průběžná údržba je pak – ostatně jako vždy – jednodušší než velký nárazový úklid. Nepropustný filtr může navíc snadno způsobit, že se odsávání zastaví nebo nepojede naplno. A kritické případy vedou dokonce k požáru. Interval vhodného čištění se samozřejmě liší od intenzity a frekvence použití sporáku. Jak tedy na opravdu důkladnou očistu?

Co všechno budete potřebovat

Obecným doporučením je čistit filtr vždycky, když je kuchyně ve větším zápřahu než obvykle. Do toho se počítá třeba vánoční pečení nebo příprava na velkou rodinnou oslavu. Každopádně budete potřebovat:

  • prostředek na odmaštění,
  • ochranné rukavice,
  • utěrku z mikrovlákna,
  • ocet a jedlou sodu,
  • houbičku a kartáček.

Jak konkrétně postupovat

Vezměte si rukavice – i prostředky z domácích surovin bývají k pokožce velmi agresivní. Začněte oprášením, které se usadilo na zaschlé mastnotě. Pak přijde na řadu vnější očista, protože jakmile je digestoř mastná zvenku, bude nepochybně i zevnitř. Připravte si mýdlovou vodu, nejlepší je saponát na nádobí. Většinou vám bude stačit houbička, odolnější špínu vyřešíte pomocí octa. Nebojte se to vzít klidně víckrát.

ovládání digestoře
Fotografie: Pixabay

Teď je na řadě vnitřní filtr, který nejdříve odmontujte. Sundejte látkovou vrstvu a připravte si dřez nebo kbelík. Smíchejte vodu, trochu jaru a několik lžic jedlé sody. Do této směsi dejte filtr odmočit. Jakmile roztok špínu uvolní, půjde dolů snadno pomocí kartáčku nebo plastové drátěnky. Jestli se objeví odolnější usazeniny, je tu také řešení. Do sody přidejte pár kapek vody a vyrobte tak pastu. Tu naneste na filtr a nechte asi hodinu v klidu působit.

Dokončování a riziková místa

Po likvidaci toho nejhoršího ještě filtr vezměte octem a hadříkem z mikrovlákna. Dávejte si pozor na ostré hrany a elektrické součástky. Pravděpodobně bude potřeba vyměnit látkové nebo tukové filtry, pak už nezbývá než nasadit tuto součástku zpátky. Zmíněné vrstvy není třeba měnit po každém čištění. Jakmile jsou ale zahlceny mastnotou, postrádají efekt. Uhlíkové filtry potřebují vyměnit cca jednou za půl roku, opět se to odvíjí od intenzity použití.

Jak na nerezovou digestoř

Lze ji očistit snadno a obecně má velmi dlouhou životnost. Její povrch vyčistíte zcela běžnými prostředky, filtry můžete dát klidně do myčky na nádobí. Při drobném znečištění postačí mýdlová voda. Položte ji do dřezu a ponořte do vody s jarem. Nechte asi 30 minut působit a očistěte houbičkou.

Při silné špíně povolejte kombinaci sody a horké vody. Celou mřížku ve dřezu zalijte vroucí vodou, přidejte půl šálku jedlé sody. Roztok nechte působit aspoň 15 minut a pak ji očistěte jako v předchozím případě. Dle potřeby postup klidně opakujte.

Zdroj: Xitrosti