Celý život loupete česnek úplně špatně. Tato vychytávka vám ušetří spoustu času i námahy

Fotografie: Raimond Spekking / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Oloupat česnek je snadné tehdy, když je dobře vyschlý. Jenže to je nejdříve tak 5–6 týdnů po sklizni. Jak tedy na čerstvé stroužky?

Bez česneku to v kuchyni nejde. Většina lidí jeho aroma a chuť miluje a přidává ho do spousty jídel. Jsou však mezi námi i tací, které vůně česneku odpuzuje a považují ho vlastně za zápach. A je to škoda, protože česnek obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Pomáhá třeba při snižování vysokého tlaku. Anebo po něm sáhnete tehdy, když chcete posílit imunitu a ubránit se nachlazení.

Loupání stroužků je otrava

Sotva však vezmete česnek do ruky, už vás rozčiluje to loupání. Obzvláště musíte-li naloupat 15 stroužků na kupu bramboráků. Existuje však několik triků, které vám tento proces usnadní. Jedním z osvědčených způsobů je použití širokého nože nebo sekáčku, kterým lehce přimáčknete stroužek položený na desce, což umožní snazší oddělení slupky. Další metodou je využití uzavíratelné nádoby, jako je zavařovací sklenice nebo plastová krabička. Vložte do nich oddělené stroužky, důkladně protřepejte a slupky se z nich z větší části odloupnou samy.

Anebo si na trhu můžete pořídit užitečný silikonový loupač na česnek. Je to vlastně taková silikonová trubička, do níž stroužek vložíte, krátce poválíte a slupka by měla víceméně sklouznout sama. Je tu i další vychytávka – jednotlivé stroužky vložte na okamžik do vroucí vody. Tak se slupka uvolní a pak už ji snadno odstraníte prsty. A ještě jednou vám oloupat česnek pomůže voda, tentokrát studená. Nalijte ji do misky a česnekové stroužky do ní namočte na 5–10 minut. Po vyjmutí je osušte papírovou utěrkou a pak už jen snadno sundejte slupku.

Staré punčocháče vyhazuje jen blázen, který neví o tomto skladovacím triku. Ocení ho každá hospodyňka

Na webu Genialne zase doporučují, abyste i k loupání použili nástroj na lisování česneku. Prostě vložte celý stroužek do lisu, mírně zmáčkněte a slupka se uvolní. Ručně ji pak sundejte a česnek v lisu rozmačkejte tak, jak jste zvyklí. Můžete také vložit do lisu stroužky i se slupkou a zmáčknout pořádně. Slupka pukne a česnek se rozmělní. Pak ho jen ze slupky vyjmete prsty nebo malou lžičkou a slupku vyhodíte. Ušetříte tak čas, protože provedete dva úkony současně.

Jak snadno rozdělit palice na stroužky

A možná ještě pár tipů pro ty, kdo se zlobí i při dělení česnekové palice na stroužky. Dobře vyschlý česnek by se měl na stroužky dělit snadno tak, že v jedné ruce držíte palici a druhou rukou vyvikláte stonek, který u palice zbyl. Pokud je palice bez stonku, poválejte ji mírným přítlakem po prkénku a stroužky se začnou uvolňovat. Hůř to půjde, jestliže je česnek ještě vlhký, tedy sklizený před pár dny. To je lepší pomoci si nožem. Buď odřízněte kořenový spoj, anebo strčte nůž mezi stroužky a šikovným pohybem palici rozdělte.

Někdo také překrajuje palici „vejpůl“, tzn. že ji překrojí horizontálně, překrojené stroužky se obnaží a vy ty půlky snadno vyberete, jak uvádí web AlfaFoodie. Pořádný chlap do palice prostě praští pěstí. Tyto metody jsou rychlé, efektivní a mohou výrazně zjednodušit přípravu pokrmů, ve kterých má česnek hlavní slovo. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás napsali i o tom, že místo běžného skladování můžete česnek zamrazit. To si ho naloupete a rozdrtíte najednou a v případě potřeby už budete z mrazáku vybírat jen připravené porce.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*