Loupání vajec snadněji a rychleji: Práci usnadní studená voda a plátky citronu

Fotografie: Depositphotos

Loupat vařená vejce je někdy snadné, jindy to nejde a nejde. Vyplatí se proto vědět, co byste měli udělat, abyste vařená vajíčka oloupali vždy lehce a čistě.

Vejce jsou považována za vhodnou a zdravou stravu, pokud tedy nemáte příliš vysoký cholesterol, alergii či jiné onemocnění, při němž se vejce nedoporučují. Tepelně se vejce připravují na mnoho způsobů. Jedním z nich je vaření, a to naměkko i natvrdo. Vaříte-li vejce do salátů anebo pomazánek, příliš nevadí, nebudou-li dokonale oloupaná. Nakrájí se nebo nastrouhají a je po starostech. Když ovšem podáváte vařená vejce celá, je nutné je servírovat hladce oloupaná, a ne aby na nich chyběl kus bílku.

Jak loupat vařená vejce

Zkušenosti kuchařů a hospodyněk by se daly shrnout do několika základních bodů:

  • Čerstvá vejce se loupou špatně.
  • Vejce týden stará jdou loupat lépe, ale někdy se se skořápkou vylupuje i část bílku.
  • Loupat vařená vejce půjdou snáz, když je k vaření vložíte rovnou do horké vody.
  • Aby šla vařená vejce dobře loupat, vložte je po uvaření do ledové lázně a tam je ponechte, dokud nevystydnou.

Další užitečný tip, jak zařídit, aby šla vařená vajíčka snadno a do hladka loupat vždycky, uvádí web KobietaInteria. Do vody při vaření vajec stačí přidat dva plátky citronu anebo lžíci citronové šťávy.

Dřevěné kuchyňské náčiní si zaslouží patřičnou péči, která odstraní nebezpečné bakterie

A proč to funguje? Kyselina citronová způsobí pružnost vaječné skořápky. A vložíte-li vařená vajíčka do studené vody nebo na ně necháte chvíli studenou vodu téct, oloupete je raz dva.

Stejného efektu docílíte přidáním pár kapek octa před tím, než se voda začne vařit. Dodržte množství, rozhodně nepřidávejte octa tolik jako citronu, radí web HomeKitchenTalk. Přílišné množství octa by mohlo skořápku začít rozpouštět – ne že by se za těch pár minut při vaření rozpadla, ale mohla by se ztenčit a kyselost octa by mohla porézní skořápkou proniknout dovnitř. To by ovšem nevadilo, kdybyste vařená vejce chystali třeba do salátu, kam se přidávají i další chutě.

Vařená vajíčka můžete loupat dle video návodu

Na vloženém videu se dozvíte ještě o dalším způsobu, jak oloupat vařená vajíčka. Finta tkví v tom, že uděláte nožem nepatrnou dírku na zaoblené části vajíčka, kde se pod skořápkou nachází vzduchová bublina. Vajíčko nevyteče, neboť je chrání vaječná blána. Voda se však dírkou dostane dovnitř a během varu v podstatě oddělí od vajíčka vaječnou blánu – ta pak zůstává přilepená na skořápce a vám se podaří vyloupnout naprosto čisté a nepoškozené vejce. Na BydlímeÚtulně nalezte i další tipy a triky, jak si za všech okolností poradit v kuchyni.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]