Při častém pečení obvykle na dvířkách a vnitřních stěnách trouby ulpí mastnota a zbytky jídla. A zbavit se jich pouhou houbičkou je nad lidské síly.
Účinně by při čištění trouby působily chemické komerční přípravky, ale těm se jistě chcete vyhnout. Jak z ekonomických důvodů, tak pro zdraví vlastní rodiny a z celkového ekologického dopadu. Naštěstí můžete sáhnout i po přírodních metodách.
Čistěte troubu ekonomicky a ekologicky
Myslíte, že připálená a mastná trouba nejde vyčistit bez chemických přípravků? Je to možné, a dokonce snadné. A postačí k tomu jen pár přísad, které najdete ve své domácnosti a běžně je používáte k jiným účelům. Čištění trouby může být náročný úkol, zvláště pokud se snažíte vyhnout chemikáliím. Naštěstí existuje několik metod využívajících běžné domácí ingredience, ty mohou být stejně účinné. Jednou z nejpopulárnějších metod je použití jedlé sody a octa, píše web RecettesPlat.
- Sodu smíchejte s troškou vody tak, aby vznikla pasta. Pak ji naneste na znečištěné plochy. Nechte působit přes noc a následující den vystříkejte troubu octem. Vzájemná reakce octa se sodou, tedy kyseliny se zásadou, pomůže uvolnit připáleniny. A ty už potom jen setřete. Jedlou sodu můžete nahradit práškem do pečiva nebo kuchyňskou solí.
- Další možností je použití citronu nebo citronové šťávy. Citronová šťáva má přirozené čisticí účinky a je skvělá pro odstranění mastnoty. Stačí ji smíchat s vodou v hrnci nebo pekáči, vložit do trouby a chvíli péct, aby se vytvořila pára. Právě v ní lze spatřovat hlavní účinek. Po vychladnutí trouby byste již měli nečistoty snadno odstranit.
- Pro ty, kteří hledají ještě jednodušší řešení, může být odpovědí pyrolýza. Jedná se o samočisticí funkci, jíž disponují některé moderní trouby. To se při vysokých teplotách spálí veškeré zbytky jídla a mastnoty na popel. Pak stačí jen troubu vytřít. Ať už ale zvolíte jakoukoli metodu, důležité je, že udržujete svou troubu čistou bez použití škodlivých chemikálií, doporučuje web TheKitchn.
Se špinavou toaletou si poradí samočisticí kuličky. Lze je vyrobit podomácku i s pomocí zubní pasty
Další tip, aby byla trouba jako nová
Připravte si bavlněný hadřík, 70% domácí alkohol a zubní kartáček. Před samotnou prací si nasaďte gumové rukavice, abyste si pokožku na rukou ochránili před podrážděním. Bavlnu namočte do alkoholu a celý vnitřek trouby potřete. Zejména nejvíce zanešená a mastná místa, která při častém pečení vznikají. A nechte působit. Asi po půlhodině vymyjte troubu hadříkem namočeným v horké vodě a následně vytřete do sucha. Mastnota a další nečistoty by vám měly mizet takřka před očima.
A k čemu ten zubní kartáček? Ten také namočte do alkoholu a vydrhněte s ním všechny knoflíky trouby. Pak je rovněž omyjte horkou vodou a osušte. Na BydlímeÚtulně jsme uveřejnili i další postupy, jak snadno a účinně vyčistit troubu, gril a připečené rošty. Tak máte možnost zvolit si pro vás ten nejlepší postup.
Napište komentář