Naučte se skladovat zeleninu tak, abyste se zbytečně nepřipravili o svou úrodu nebo velký nákup

Fotografie: Pixabay

Celý rok jste pracovali na vypěstování úrody, brambory jste na podzim uskladnili do sklepa nebo skladu a cibule je uložená hned vedle spolu s ovocem, jablky nebo hruškami? Proč nikdy neuskladňovat cibuli dohromady s bramborami? Mohlo by vás to stát úrodu nebo nakoupené zásoby! Zjistěte. jak vhodněji uskladnit různé druhy plodin, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

Neskladujte brambory spolu s cibulí

Sklep je místo pro skladování zeleniny a ovoce, tak tam jednoduše uložíte vše? Přesně to je chyba, kterou dělá mnoho zahrádkářů nebo těch, co si nakoupí u farmářů zeleninu a ovoce do zimních zásob. Proč především neukládat brambory vedle cibule? Předně cibule obsahuje velké množství šťávy, a právě pro vysoký obsah vody není dobré, aby byla přímo vedle brambor. Zvýšená vlhkost totiž umožní hnití brambor, výpěstky pak můžete vyhodit.

Fotografie: Pixabay

Při nízkých teplotách brambory vydrží 6 měsíců

Jak si pochutnat na bramborách i po 6 měsících skladování? Důležité je vybrat vhodné druhy pro dlouhodobé skladování, ne všechny odrůdy jsou k tomu určené. Dále je nutné zajistit, aby v dané místnosti byla nižší teplota vzduchu.

Při teplotách mezi 5-7 °C můžete skladovat brambory 6-7 měsíců, při vyšších teplotách 7-10 °C se skladování zkrátí asi o 3 měsíce, přičemž je nutné počítat, že s každým dalším stupněm tepla se jejich trvanlivost zkrátí o měsíc. Naopak při teplotě pod 4 °C mohou brambory zesládnout.

Fotografie: Pixabay

Sledujte vlhkoměr a zajistěte tmu

Při skladování brambor, cibule nebo česneku je také důležité sledovat vlhkost vzduchu. Brambory vyžadují vlhkost vzduchu 75-80 % a průběžné větrání, i proto by bedýnka měla mít ventilační otvory, aby nedocházelo k rozšíření plísní. Brambory vyžadují skladování ve tmě, chránit je tak musíte nejen před přímým slunečním zářením, ale problematické je i světlo ze sklepního okna. Brambory proto přikryjte prodyšnou světelnou zábranou.

Kam s cibulí a česnekem? Do vzduchu!

Zcela nejlepším skladováním cibule i česneku je jejich zavěšení za snopy při relativní vlhkosti 50-70 %. Tam, kde zavěšení není možné, použijte dřevěné bedýnky. Nezapomeňte však cibuli pravidelně třídit, aby se případná hniloba nerozšířila na ostatní kusy.

Česneku nesvědčí vyšší vlhkost, rozhodně jej proto neskladujte v lednici, raději jej uložte do soli. Na dno velké skleněné nádoby dejte sůl a česnekové palice uložte do ní a zasypejte opět solí. Sklenice uložte do spíže.

Fotografie: Pixabay

Jablka do bedýnek stopkou dolů

Pro jablka naopak připravte bedýnky s podestýlkou ze slámy nebo z polystyrenové desky. Jablka by mohla načichnout, proto není dobré uložení u cibule nebo brambor. Nepoškozené kusy ukládejte stopkou dolů vedle sebe a pouze do jedné vrstvy. Jablka milují vzduch a při natěsnání by mohla začít hnít. V případě menšího počtu jablíček je možné použít také papírové sáčky, do kterých uložíte 4-5 kousků.