Naučte se udržet květiny ve váze déle čerstvé. Pomůže fígl s jedlou sodou

Fotografie: Depositphotos

Květina potěší snad každou ženu. Často si ji ale moc dlouho neužijeme, protože i přes péči, kterou jí pravidelně věnujeme, velmi rychle usychá. Zjistěte, jak si s tímto problémem poradit a prodloužit tak její životnost.

Jedlá soda je všestranným pomocníkem. Použít ji můžeme i v případě, že chceme, aby naše květiny vydržely co nejdéle čerstvé. Jedlá soda totiž vyvažuje kyselé a zásadité prostředí. To je prostředí, které je pro rostliny přirozené. Přidáním jedlé sody do vody, ve které se květiny nacházejí, tak dokážeme prodloužit jejich životnost o dva až tři dny.

Jak funguje cyklus květiny

Jakmile květinu jednou odřízneme od kořenů, které má v zemi, je jasné, že nám dříve či později uschne. Lidé již dlouhá léta zkoušeli všemožné metody, jak udržet natrhané květy co nejdéle čerstvé. Do vázy s vodou se přidávaly různé předměty, a to například aspirin nebo dokonce i měděné mince. Vše bylo bezúspěšné, až jednou někdo do vázy přisypal jedlou sodou, univerzálního kuchyňského pomocníka.

Fotografie: Unsplash

Aby květina ve vodě prosperovala a mohla růst, je potřeba se co nejvíce přiblížit podmínkám, které má v přírodě. Musíme jí tedy nahradit výživu, kterou má ze země. Ale nejen to, je potřeba jí také dopřát dostatečné množství slunečního světla. Půda, ve které se rostlina přirozeně nachází, je ve většině případů kyselá a zásaditá. To ale neplatí o vodě, kam ji po jejím odříznutí umístíme. Zabijákem pro řezané květy je také to, pokud je množství vody, které květině dodáváme, příliš velké.

Jak nám může pomoci jedlá soda

Jedlá soda je ideální pomocník na neutralizaci prostředí, které je příliš kyselé, nebo naopak příliš zásadité. Každá květina totiž preferuje prostředí jiné. Jedlá soda nám zajistí rovnováhu, kterou rostlina ke svému životu potřebuje. Květiny se tak přiblíží svým původním podmínkám a to nám zaručí, že zůstanou delší dobu svěží a přinesou do našeho domova nádech harmonie a přírody.

Fotografie: Pixabay

 

Avšak pouhé přidání jedlé sody do vody s květinou nám nezaručí její přežití. Je zapotřebí květinu bránit také před napadením bakteriemi nebo hmyzem. Obojí totiž přispívá k rychlejšímu rozkladu této ozdoby domácnosti. Jedlá soda je jen jedním z pomocníků, které se starají o to, aby naše květina vydržela čerstvá co nejdelší dobu. Nesmíme však zanedbávat celkovou péči o řezané květy.

Zdroj: Hunker

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]