Bez utěrky se v kuchyni prakticky nedá existovat. Málokdo na ni ale má vyhrazený věšák. Proto jsou častým místem jejího odložení dvířka od trouby.
Případně nějaké místečko na kraji sporáku, madlo trouby se však přímo nabízí. Právě toto by však nikdy nastat nemělo. Nejenže je to silně neestetické, ale koledujete si tím i o solidní problém. Dvířka trouby se pro utěrku zdají jako ideální místo. Nemusíte se nikam ohýbat, máte ji vždycky po ruce. Zachytí se na ni často i to, co přeteče ze sporáku. Vlastně ideální situace. V čem je tedy takový problém?
Místo zrodu desítek požárů
Na dvířka trouby nepatří ani utěrka, ani nic jiného. Dnes si můžete do kuchyně pořídit nejrůznější druhy utěrek nebo ubrousků a každý kus bude vhodný na něco jiného. Obyčejné textilní na utírání nádobí, umělé vlákno na prach, nebo vysoce specializované na leštění sklenic. Liší se sice použitím a také pořizovací cenou, mají ale společnou jednu věc. Při špatném použití i nehygienické údržbě se z ní stává časovaná bomba.
Možná už vás napadlo, že klíčovým problémem utěrky na dvířkách od trouby je nebezpečí požáru. Ano, v extrémních případech se dá čekat i její vznícení. I když to vypadá jako velmi kuriózní situace, právě toto stojí za několika desítkami požárů ročně. Rozhodně tedy nechtějte být dalším plusem v této statistice. Vlhká utěrka na troubě se může snadno zahřát, což je hlavně při pohybu dětí veliké nebezpečí. Snadno se zachytí a opatří.
Zářivě čistá trouba raz dva. Zatočte s mastnotou a roky zažranou špínou během několika minut
Semeniště bakterií
Prakticky nezáleží na tom, jakým způsobem budete utěrku používat. Rozhodně však dbejte na pravidelnou výměnu i pečlivé praní. Hlavně teplé a vlhké prostředí kuchyně se snadno stává domovem pro mnoho bakterií. A protože utěrka přichází do kontaktu s nádobím, může být důvodem zdravotních potíží veškerých strávníků vaší domácností. Jde hlavně o trávicí, kožní a někdy i respirační potíže. Také ji nechte vždycky řádně vyschnout.
Zdroj: Vazhoznat