Aby veškeré rostliny, které pěstujete, krásně prospívaly, potřebují dostatek živin. Na to si můžete připravit roztok, jenž spoustu těchto vitamínů obsahuje.
Pokud jste zkušení zahradníci, víte, že pro dobré kvetení potřebují rostliny hodně údržby a pozornosti. Avšak zařídit, aby vaše rostliny kvetly nebo rostly, není snadný úkol. Některé rostliny vyžadují více pozornosti a údržby než jiné. Navíc nemají všechny stejnou potřebu vody a živin. Rostliny se mohou živit organickou půdou, nebo dokonce kompostem, pokud jsou bohaté na vitamíny. Pokud ne, můžete si vyrobit doma vitamínovou vodu.
Co je vitamínová voda?
Jedná se o rýžovou vodu, která je velmi prospěšná pro rostliny a používá se jako přírodní hnojivo. Tento přípravek obsahuje živiny draslík, dusík a fosfor, jež jsou nezbytné pro přirozený růst vašich rostlin. Škrob a minerální soli přítomné ve vodě převezmou roli měkkého, organického a přírodního hnojiva pro rostliny. Škrob také podpoří množení bakterií prospěšných pro růst rostlin. Dusík je nezbytný pro růst rostlin, zejména luštěnin. Fosfor podporuje vývoj kořenů a reguluje kvetení a vývoj plodů.
A konečně draslík přispívá k posílení buněčné stěny rostlin. Pro optimální kvetení potřebují rostliny všechny tři tyto živiny. To znamená, že díky zalévání touto vodou může rostlina harmonicky růst. Kromě podpory růstu rostlin pomáhá rýžová voda také bojovat proti škůdcům a dalším bakteriím, které jsou škodlivé pro vaše zelené svěřence.
Výroba vitamínové vody
K přípravě tohoto receptu na vitamínovou vodu potřebujete ½ šálku nevařené rýže a litr vody. Opatřete si také plastovou nádobu. Nasypte do ní rýži a přidejte vodu. Promíchejte a nechte směs několik hodin odležet. Poté přípravek přefiltrujte a vodu můžete použít k zalévání plodů a rostlin.
Pomáhá také odrazit všechny malé i větší škůdce, kteří napadají vaši půdu nebo rostliny. Díky této přírodní receptuře budete mít přírodní, ekonomické hnojivo bez chemie, jež vám umožní správně udržovat půdu pro vaše rostliny. Díky přizpůsobeným živinám budou moci optimálně kvést a prospívat.
Zdroj: Recettesplat