V dnešní době je obrovský výběr kuchyňských dřezů, jen z hlediska tvarů, ale také materiálů. K oblíbeným variantám patří zejména nerezový dřez, keramický či granitový. Většina lidí dává přednost nerezovému, který je odolnější a také levnější než jiné varianty. Zároveň je ale poměrně náchylný na nejrůznější skvrny od jídla, šmouhy či zaschlé kapky vody.
A možná byste tomu nevěřili, ale špinavý dřez dokáže velmi výrazně pokazit dojem z jinak čisté kuchyně. Nejen z tohoto důvodu vám proto dnes přinášíme tip, jak nerezový džez snadno a rychle vyčistit tak, aby se opět krásně leskl.
Co budete potřebovat?
Výhodou našeho způsobu čistění je, že k němu budete potřebovat pouze prostředky, které máte téměř vždy doma, konkrétně jedlou sodu, ocet a kokosový olej.
Abyste minimalizovali riziko případného poškrábání, vždy k čistění nerezových dřezů používejte pouze jemnou měkkou látku, nejlépe utěrku z mikrovlákna. Pokud máte citlivější pokožku, použijte při čistění rovněž ochranné rukavice.
Nejprve soda, poté ocet a nakonec olej
Nejprve do džezu nasypte trochu jedlé sody a za pomoci utěrky ji aplikujte na všechny stěny dřezu. Jedlá soda je skvělý čisticí prostředek, odstraní mastnotu i další zaschlé nečistoty, ale není příliš abrazivní, a tak nerez nepoškrábe. Pokud máte ve dřezu odolnou špínu, použijte k jejímu odstranění starý zubní kartáček. Nechte několik málo minut působit a následně do dřezu nastříkejte ocet.
Ocet a soda spolu budou reagovat a šumět. Zároveň ocet je skvělým dezinfekčním prostředkem a výborně odstraňuje vodní kámen. Opět nechte chvilku působit a poté dřez opláchněte čistou vodou a důkladně vysušte.
Poslední krok spočívá v nanesení malého množství kokosového oleje a jeho rozetření po stěnách a dnu dřezu pomocí suchého měkkého hadříku. Kokosový olej váš nerezový dřez skvěle vyleští.
Fotografie: Freepik, Pixabay