Nevyhazujte skořápky od vajec. Jsou skvělým hnojivem, které využijete na zahradě

Vejce jsou běžnou součástí naší stravy. Ale co skořápky od vajec? Vajíčka samozřejmě konzumujeme je samostatně nebo je přidáváme do ostatních pokrmů. Všichni samozřejmě již od dětství víme, že každé vejce má skořápku, většina z nás ale vaječné skořápky vyhazuje. To je však chyba, především pokud máte zahrádku.

Tajemství ukryté ve skořápce

Vaječná skořápka může mít různou barvu, většinou se setkáme se skořápkami bílými, béžovými či okrovými. Barvu skořápky ovlivňují pigmenty, které vznikají ve sliznici dělohy konkrétní slepice či jiného ptáka. Při loupání vajec jste si jistě všimli i toho, že skořápka se skládá ze tří dílčích částí, vlastní skořápky, blány a kutikuly. Pokud jde o složení skořápky, největší podíl, více než devadesát procent, tvoří uhličitan vápenatý. Kromě něj ale vaječná skořápka obsahuje dalších dvacet sedm různých prvků, například fosfor, fluor, křemík, zinek, hořčík, železo či měď. To je také důvod, proč je škoda vaječné skořápky vyhazovat.

Skořápky a zahrada

Pokud vejce potřebujeme například na pečení či vaření, tedy v syrové, nevařené podobě, je velmi jednoduché jejich použití při zahrádkaření. Stačí skořápky nechat trochu uschnout a rozmělnit je. Rozmělněnými skořápkami můžete následně velmi jednoduše dodat vašim rostlinám živiny, stačí půdu skořápkami posypat. Skořápky se velmi rychle rozkládají, a veškeré živiny z nich se tak dostanou do půdy. Vaječné skořápky prospívají zejména zelenině, například rajčatům, a také bylinkám. Další výhodou skořápek je skutečnost, že pomáhají udržovat optimální kyselost půdy, tedy v rozmezí 5,5 až 6,5 pH, což rostlinám obecně svědčí. V neposlední řadě mohou vaječné skořápky pomoci vaše rostliny a úrodu ochránit před některými škůdci, například hmyzem, šneky či hlodavci. Rozdrcené vaječné skořápky můžete samozřejmě bez problémů přidávat také do vašeho kompostu.

Skořápky a zalévaní

Rozdrcené skořápky můžete využít také k zalévání. Stačí nechat skořápky ve vodě vylouhovat po dobu několika málo dní, aby se z nich cenné látky do vody uvolnily. Stejným způsobem se dá použít i voda z vařených vajec. Pokud vejce vaříme ve vodě, mnoho z výše uvedených prvků se do vody uvolňuje ve formě iontů. Vodu po vaření vajec nemusíte používat jen k zalévání, můžete s ní rostliny čas od času i celé postříkat.

Tip na závěr

Pokud si rádi pěstujete vlastní rostlinky ze semínek, většinou se vyplatí si je před jejich zasazením předpěstovat, aby byly odolnější a rychleji vyrostly. Většina lidí k tomuto předpěstování používá platové kelímky. Existuje ale mnohem jednodušší a také ekologičtější způsob. Ano, velmi dobře se totiž dají využít skořápky větších vajec, které můžete následně i s malou sazeničkou vložit do země, kde se zakrátko rozloží a dodají rostlince živiny.

Fotografie: Pixabay