Vánoce mají být o klidu, pohodě, setkání s přáteli a zahřátím se u dobré kávy, čaje anebo také jiného horkého nápoje. Rozhodli jsme se vám posezení s rodinou a přáteli zpříjemnit tím, že vám přinášíme inspiraci na chutné horké nápoje. V zimě určitě přijdou k duhu, hlavně po procházce, kdy se vrátíme domů se zmrzlým nosem i ušima.
Pomerančový punč
Na tento skvělý nápoj budete potřebovat 2 cm kořene čerstvého zázvoru, 250 ml vody, 1 sáček čaje, šťávu z pomerančů anebo pomerančový džus 1 litr, med na oslazení (cca 3 až 5 lžiček) a plátky pomerančů do skleniček.
-
Oloupejte zázvor a nakrájejte na plátečky, umyjte pomeranč a nakrájejte také na plátky.
-
Přiveďte k varu vodu a nechte vyluhovat sáček černého čaje, přilijte džus, přidejte med a rozmíchejte.
-
Přidejte plátky zázvoru a na plotýnce společně prohřejte.
-
Punč rozlijte do sklenic a přidejte plátky pomeranče
TIP: pro verzi s alkoholem přidejte bílé víno
Svařené víno
Svařené víno patří ke klasice. Na jeden litr vína budete potřebovat skořici (podle chuti půl lžičky mleté nebo dva kousky celé skořice), 5 PL medu, 7 kusů hřebíčku (může být více nebo méně), špetku kůry z citronu či pomeranče a další koření podle chuti: rozinky, muškátový květ, badyán…Víno se nesmí vařit, pouze jej zahřejte.
Jablečný punč
Jablečný punč lze připravit ve verzi s alkoholem i bez. My si uvedeme variantu bez alkoholu, ale vy si doma klidně můžete tento recept upravit. Počítáme však s tím, že součástí návštěv budou i děti, které rovněž horký nápoj uvítají. Připravte si tedy: 1 jablko, 1 citron, 1 sáček černého čaje, 1 ks skořice, 2 ks hřebíčku, 1 PL medu, 1 ks pomeranč a litr jablečné šťávy (domácí nebo kupované).
-
Uvařte vodu a zalijte čaj, pak čaj smíchejte s litrem jablečné šťávy, přidejte med a promíchejte na plotýnce a prohřejte. Přidejte koření a vymačkaný citron a pomeranč. Nechte společně vyluhovat alespoň 15 minut. Medu lze přidat i více – záleží na chuti, kdo jak má rád.
-
Jablíčko nakrájejte na kousíčky, vložte do skleniček a přilijte punč.
Malinový punč
Připravuje se podobně, jako punč pomerančový či jablečný. Použít lze i mražené maliny. Verze s alkoholem zahrnuje červené víno a rum. Verze bez alkoholu: 4 sáčky malinového čaje na jeden litr vody. Do vroucí vody hoďte skořici, hřebíček a povařte, pak vypněte a přidejte sáčky s čajem. Nechte vyluhovat, oslaďte domácí malinovou šťávou anebo přidejte vymačkanou šťávu z malin a med. Horké nalijte do sklenic a přidejte i maliny.
Obrázek: pixabay