Organická nebo minerální hnojiva. Obě varianty mají plusy a mínusy

Kdo se rozhodne využít svou zahradu prakticky a zasadí si zde různé plodiny, neobejde se bez hnojiva. V tu chvíli začne řešit otázku, zda zvolit přírodní, nebo chemická. Odpověď však není až tak jednoduchá, protože obě varianty mají nejenom své klady, ale mají pochopitelně i celou řadu negativ.

Hnojiva jsou důležitá

Kvalitní půda je základ. O tom není pochyb. I ta se ale dříve nebo později vyčerpá a následně je nutné řešit použití hnojiva. To proto, aby rostlina měla vše, co potřebuje. Jedině tak může dobře růst, být zdravá, být odolná a také dobře plodit. Na trhu dnes najdete řadu organických hnojiv, ale i těch přírodních. Taková si navíc doma můžete často i vyrobit sami.

Hnojiva dělíme do několika kategorií

Hnojiva mají několik kategorií, které se volí podle toho, čeho potřebujeme docílit. Ty s obsahem dusíku jsou vhodná pro stimulaci růstu listů a také výhonků. Naopak ta založená na fosforu zase stimulují růst kořenového systému. Dále je tu také draslík, který obecně přispívá k celkové kvalitě jak rostliny jako takové, tak i plodin.

Poslední kategorií jsou takzvaná hnojiva univerzální, která jsou oblíbená nejvíce. Tato kategorie je směsí jednotlivých variant a používá se ve chvíli, kdy nepotřebujeme hnojit nějak specificky, ale chceme rostlině prospět celkově, po všech stránkách.

Klady a zápory chemického hnojiva

Začneme tím, že si pořídíte chemická hnojiva. Jejich kladem je to, že je můžete přesně dávkovat. Přesně víte, kolik kterých složek obsahují a jak je přesně nadávkovat. Rostlina tak má vše co potřebuje v míře, kterou snadno ovlivníte. Nehrozí tedy, že by bylo hnojiva málo, nebo naopak moc.

Negativem chemických hnojiv je pochopitelně to, že se ona chemie následně dostává do rostliny a také do samotných plodů. Je tedy rizikem pro náš organismus, jelikož řadu možných nebezpečných látek následně konzumujeme. Nehledě na další ohrožení, třeba při vdechnutí, nebo kontaktu s pokožkou, při přípravě hnojiv.

Klady a zápory přírodního hnojiva

Kladem přírodních hnojiv je pochopitelně jejich celková nezávadnost. Můžete je používat a nemusí se bát toho, že by měly negativní vliv na váš organismus. Zvláště to platí u těch, co si sami vyrobíte. Třeba z vaječných skořápek, z banánových slupek, ale třeba i z droždí. Jde o přírodní běžné věci, které nás neohrožují.

Negativem přírodních hnojiv může být riziko špatného dávkování, kdy může dojít k tomu, že hnojiva dáme málo, nebo moc. Nikdy totiž přesně nevíme, kolik účinných látek je v základní surovině na výrobu. To může mnohdy zhatit naše zahradnické plány.

Fotografie: Shutterstock