Otec a syn si na své zahradě vlastnoručně postavili pravou pec na pizzu

Kdo by nemiloval pizzu? Každý, kdo jí miluje, ví, že na originál je třeba pec na pizzu, a z ní potom nechutná žádná jiná lépe. I když se doma snažíte připravit pizzu podle tradičního receptu, její chuť prostře nikdy není dokonalá. Otec a syn se rozhodli, že si svojí vlastní pec na pizzu postaví vlastnoručně na dvorku. Přečtěte si, jak se jim to povedlo a nechte se inspirovat k postavení vlastní.

Nejdříve sestavili model z Lega

Muž a jeho syn stavbou strávili celý 9 měsíců. Svému projektu se od prvotního návrhu až po samotnou realizaci věnovali ve volných chvílích. Vše spolu vymysleli a pro představu sestavili model z Lega. Podle něho výslednou pec postavili.

Využili svah na zahradě

Zahrada, na které se rozhodla dvojice pec postavit disponovala svahem. Nabízelo se proto jej využít. Muž se synem vykopali díru ve svahu. Pomocí dřevěných prken následně vytvořili vnější formu a vylili betonem. Základní konstrukci nechali asi týden zasychat.

Druhou vrstvu obohatili o ocel, aby byla pevnější. Jádro pece koupili muž se synem v místním obchodě se stavebninami. Podle jeho velikosti a tvaru sestavili oblouk z cihel, které ji měly lemovat. Mezi novou vrstvu malty mezi cihlami vkládali pro ještě lepší zpevnění hřebíky.

Nemohla chybět ani střecha

Dalším krokem byla izolace pece z vnější strany a následné pokrytí hliníkovou fólií. Následovala ocel pro zpevnění a první vrstva betonu. Po dokonalém zaschnutí opakovali znovu ocelovou mřížku i další vrstvu betonu. Na řadě byl cihlový komín, se kterým si dali také práci.

 

Teoreticky byla pec hotová, ovšem dvojice chtěla celý projekt dovést k dokonalosti. Volný čas využili k tomu, aby promysleli zastřešení. Po jejich skončení se opět pustili do práce a dokončili dřevěnou střechu. Hotovu pec ozdobili dekorativními světýlky a kameny, které skryly betonovou konstrukci ve spodní části.

Fotografie: Imgur

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]