Otevírání konzerv může být snadné, anebo vás může zcela připravit o nervy. Záleží na tom, jaký typ plechovky máte a čím ji míníte otevřít.
Používání různých druhů potravin v konzervě se v kuchyni prakticky nevyhnete. V plechovkách bývají zavařena hotová jídla, maso, ryby, paštiky, zelenina, ovocné kompoty, rajčata nebo rajčatový protlak, nápoje a mnoho jiných potravin a pochutin, které jsou při přípravě jídla nutností. Stejně tak se dnes konzervuje krmivo pro zvířata, zejména pro psy a kočky.
Konzervy s očkem
Výhodou konzervovaných produktů je jejich dlouhá skladovatelnost. Po otevření je však nutná poměrně rychlá konzumace nebo zpracování. A jsme u toho – otevírání konzerv… Jdete na to správně, anebo se vám moc nedaří? Z hlediska otevírání jsou na trhu dva typy plechovek. Jedny jsou vyrobeny tak, že připevněné očko uchopíte a víčko dost snadno odtrhnete. K otevření druhého typu plechovek potřebujete speciální otvírák, jak uvádějí na webu SuperHomePursuits.
Konzervy s očkem jsou modernější formou plechových konzerv, mají takzvané předlisované čili ztenčené místo. Po obvodu víčka je plech zeslabený, takže konzervu můžete otevřít pomocí klíčku nebo pouhým trhnutím za připájené očko. Jde vlastně o mechanické oddělení plechu tahem. Takto můžete celé víčko odstranit a bezpečně vyjmout celý obsah plechovky.
Řada lidí se však dopouští jedné zásadní chyby: nazvedne očko a zatáhne. A v takovém případě se velmi často stane, že se očko ulomí a vy pak stejně pižláte víčko nožem. Abyste neměli u tohoto typu konzerv při otevírání problém, musíte postupovat takto: nejprve očko zvedněte a mírně je zatlačte do protisměru, tedy k okraji plechovky. Tak se vytvoří na víčku prvotní otvor. Teprve potom očko táhněte ve směru odtržení víčka.
Zátka od oleje do koše nepatří. Kulatá placička s poutkem poslouží jako účinný dávkovač
Jestliže chcete použít jen část obsahu, neodtrhávejte víčko celé, ale třeba jen do poloviny. Pak je můžete zase přiklopit a očko zaháknout za vnitřní okraj konzervy. Tímto způsobem se dovnitř dostane minimum vzduchu a obsah vydrží v lednici ve stejné kvalitě ještě den nebo dva, píše web Smakosze.
Klasická plechová konzerva
K otevření této konzervy potřebujete speciální otvírák. Těch je na trhu celá řada, od ručních až po elektrické. Některé typy mají kovový hrot, jiné ostrý řezací břit nebo ostrý kovový disk. Všechny jsou uzpůsobeny tak, aby prorazily víčko a pak se pokračuje buď řezáním, anebo střihem plechu. Při tomto způsobu otevírání konzervy buďte opatrní, okraje víčka i plechovky mohou být velice ostré a potenciálně nebezpečné.
Po použití otvírák vždycky dobře očistěte, aby na něm nezůstávaly zbytky jídla. To by vedlo k tvorbě bakterií, které by se v šuplíku mohly přenést i na další kuchyňské náčiní. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali pokyny, jak můžete „po trampsku“ klasickou plechovku otevřít nožem, nebo dokonce i lžící.
Napište komentář