Pečení cukroví a jeho skladování má své zásady. Rozhodně se vyplatí plánovat

Vůně skořice, pomeranče, pečeného čaje, vanilky, lineckého cukroví, perníku…zaplaví nejednu domácnost. Nicméně aby byly Vánoce časem klidu, relaxace a dobré nálady, vyplatí se plánovat a připravené dobroty správně skladovat. Přinášíme vám tipy, jak si užít tyto nejkrásnější svátky v roce a nemuset se honit a stresovat.

Kdy začít s přípravou?

Ideální je začít v období prvního adventu, ale když začnete později, také se nic neděje. V podstatě záleží na typu cukroví. Některé vyžaduje delší čas, jiné se naopak vyplatí chystat těsně před svátky. Nicméně jak známé pořekadlo praví: připravenému štěstí přeje. Čím více času, tím méně stresu. Na druhou stranu, ne každý hodlá péct 30 druhů cukroví a mít 10 krabic, které bude skladovat do Velikonoc. V podstatě je nejlepší, když si uvaříte kávu, vezmete si notýsek a zapíšete si v klidu, jaké cukroví hodláte chystat. Podle toho se odvíjí i vhodná doba pečení.

Buďte připravení

Když už víte, co budete chtít péct, vařit a připravovat, můžete si nachystat veškeré pečící potřeby i suroviny. Ušetříte tím stres a běhání po sousedech, zda vám půjčí vykrajovátka či formičky. Vedle surovin pamatujte i na ozdoby, které se na cukroví dávají. Zkrátka promyslete si vše předem a mějte připravené nádobí, desku na těsto, ingredience, tácky, ubrousky, stužky, pokud budete nějak zdobit. Mimo to si připravte i dostatek krabic na skladování cukroví.

Nepečené druhy je potřeba skladovat v suchu a chladu. Připravte si tedy uzavíratelné nádobí: plastové, skleněné, plechové, keramické i papírové. A pamatujte, že je potřeba cukroví a koláče držet odděleně, od ostatních potravin. Asi nikdo netouží po perníku s vůní česnekové pomazánky či slaniny. Vhodná je pro skladování nejen chladnička, ale i komora, veranda a jiné, podle vašich možností.

Nepečené cukroví je lépe chystat maximálně týden předem, ale mnoho hospodyněk připravuje lehké nepečené cukroví průběžně, během Vánoc. Mnohdy stačí, když se nechá odležet jeden, dva dny. Ovšem ingredience a potřeby pro přípravu mějte předem nachystané.

Mějte dostatek

  • Mouky a náhrady mouky v případě fitness cukroví

  • Cukru či jiného sladidla

  • Vajíček

  • Rumu

  • Perníkového koření

  • Koření a bylinek

  • Vanilky

  • Kůry z pomeranče, citronů

  • Sušené i čerstvé ovoce

  • Sušené mléko

  • Másla/sádla

  • Kakaa

  • Semínek, oříšků, kokosu

  • Marmelád, povidel

  • Droždí

  • Jedlé sody, prášku do pečiva