Kopřivová jícha jako živá voda pro rostoucí okurky: Může směle konkurovat i komerčním hnojivům

Fotografie: Depositphotos

Okurky potřebují především slunce a teplo, aby se jim dobře dařilo. Je však třeba jim občas dodat i další látky, které podpoří jejich růst a plodnost.

Dostatek živin v půdě je potřeba okurkám zajistit po celý rok. Už na podzim bychom měli myslet na řádnou přípravu půdy, kterou je nutné dobře prohnojit. Další živiny pak okurkám dodáme ve fázi růstu a kvetení. Podívejte se na ekologické způsoby, jak okurkám dodat vše potřebné a vyrobit si vlastní hnojivo bohaté na živiny.

Hnojení před setím

Příprava půdy pro okurky začíná už na podzim. Do půdy zaryjte kompost nebo hnůj. Vyzrálý kompost z kuchyňských zbytků je plný důležitých prvků, které dodají rostlině mnoho živin. Hnůj můžete použít v granulích, v množství 100–200 g na 1 m². Máte-li přístup ke slepičímu hnoji, určitě ho použijte. Obsahuje bór, molybden a další prvky, jež podporují růst zelených částí rostlin. Kravský hnůj použijte do záhonu jednou za 4 roky.

Specifický druh bio hnojiva, který vyrábí kalifornské žížaly, je takzvaný vermikompost. Tento kompost je bohatý na enzymy, vitamíny, růstové hormony a další cenné látky. Při jeho použití se řiďte pokyny výrobce. Pro okurky se vermikompost zpravidla ředí vodou v poměru 1 : 10. Záhon je tedy připravený a plný živin pro budoucí okurky. V průběhu sezóny pak okurkám dodejte další látky. Osvědčená je kopřivová jícha, kterou si zvládne vyrobit každý.

Kopřivová jícha

Toto hnojivo z obyčejných kopřiv je opravdovým urychlovačem růstu. Obsahuje velké množství dusíku, který podpoří především zelené části rostliny. Nejlépe se tedy hodí zalévat s ní, než začne okurka plodit. Kopřivová jícha je opravdu silná a může směle konkurovat i komerčním hnojivům. Navíc si ji vyrobíte zdarma. Jediná nevýhoda je, že opravdu zapáchá.

okurky na rostlině
Fotografie: Freepik

Sesbírejte kilo nekvetoucích kopřiv, nastříhejte je na menší části a v kyblíku je zalijte 10 l vody. Nádoba by neměla být naplněna po okraj, jícha bude kvasit, proto jí nahoře nechte alespoň 10 cm. Nádobu zakryjte a denně choďte obsah promíchávat. Proces kvašení trvá přibližně 2 týdny. Výsledné hnojivo má typickou tmavou barvou. Před zálivkou zřeďte jíchu s vodou v poměru 1 : 10.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]