Proč mít doma ve spíži hořkou čokoládu? Zde je 7 pádných důvodů

Čokoláda je pravděpodobně nejoblíbenějším sladkým lákadlem na světě. Každý rok se jí spotřebuje zhruba 7,2 milionu tun. Zatímco mléčná čokoláda má špatnou pověst (cukr + závislost), ta tmavá/hořká s vyšším obsahem kakaa je skutečným super jídlem.

  • Mléčná čokoláda obsahuje 10 až 50 % kakaa, dále pak kakaové máslo, cukr a nějakou formu mléka.
  • Bílá čokoláda neobsahuje žádné kakaové tuky a je vyrobená pouze z kakaového másla, cukru a mléka.
  • Hořká čokoláda je ten nejčistší kakaový zážitek s obsahem 70 až 100 % kakaa. V závislosti na procentech může být smíchána s cukrem a kakaovým máslem.

7 přínosů hořké čokolády

  1. Hořká čokoláda je plná živin. Obsahuje vlákninu, proteiny, vitamíny A, K, Riboflavin, Niacin, B6, kyselinu pantotenovou. Dále pak železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, mangan, měď, zinek, selen. Ačkoliv je 70% až 85 % čokoláda zdrojem zdraví prospěšných látek, obsahuje velké množství kalorií a nasycených tuků. Z tohoto důvodu se doporučuje konzumovat hořkou čokoládu s obsahem vyšším, jak 85 %.
  2. Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty přispívají k ochraně imunitního systému a chrání před mnoha typy civilizačních chorob.
  3. Hořká čokoláda zlepšuje krevní oběh. Hypertenze (vysoký krevní tlak) je dlouhodobý zdravotní problém, kde je hlavním rizikovým faktorem rozvoj koronálních onemocnění, mrtvice, ztráta zraku, onemocnění ledvin a demence.
  4. Tmavá čokoláda snižuje hladinu špatného cholesterolu.
  5. Hořká čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce a přispívá k dlouhověkosti. Doporučováno je konzumovat maximálně 10g čokolády denně.
  6. Tmavá čokoláda chrání a vyživuje pokožku. Ne nadarmo se používá i v kosmetice. I vy si můžete doma dopřát výživnou kakaovou masku: kakao, olej, med.
  7. V neposlední řadě podporuje tmavá čokoláda zdraví mozku tím, že zlepšuje průtok krve.

Obrázek: pixabay