Mytí kuchyně a spotřebičů v ní patří mezi nezbytné, avšak často namáhavé činnosti. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak si tuto práci usnadnit i bez chemie a drhnutí.
Přestože pomerančová kůra není vhodná k jídlu, ve skutečnosti má širokou škálu využití v domácnosti. Jedná se o velmi aromatickou přísadu, kterou celý svůj domov provoníte. Zároveň je možné ji využít při přípravě pokrmů, nebo dokonce úklidu kuchyně. Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik a zbavte vnitřek trouby veškerého nepříjemného zápachu.
Jak pomerančovou kůru v kuchyni použít
Jediné, co k provonění kuchyně budete potřebovat, je trocha pomerančové kůry. Jakmile skončíte s přípravou obzvlášť aromatického pokrmu, nastavte teplotu trouby na 180 °C a na plech naskládejte kousky pomerančové kůry. Vložte plech do rozehřáté trouby a nechte kuru péct 15–30 minut. Díky tomuto účinnému osvěžovači vzduchu bude celá kuchyně i zbytek vašeho domova plný příjemné citrusové vůně.
Další způsoby, jak provonět místnost pomerančem
Velmi jednoduše si můžete vůni pomeranče vychutnat tím, že hrnec libovolné velikosti naplníte vodou a dáte ho vařit na sporák. Přidejte do něj trochu kůry z pomeranče a chvíli povařte. Celým domem se během chvilky rozlije příjemná sladká vůně. Podle libosti můžete přidat i aromatické koření jako hřebíček, skořici nebo badyán.
Nepříjemné zápach z vysavače odstraní prací prášek. Spojení, které na první pohled nedává smysl, funguje
V zimních měsících je možné pomerančovou kůru nebo tenké plátky ovoce rozmístit na rozehřáté topení. Jak se bude postupně vysoušet, bude docházet k uvolňování jeho vůně do celé místnosti. Jedná se o velmi jednoduchý a efektivní způsob, jak svůj domov provonět jen za pár korun.
Zbavte se zapáchajících bot
Pokud vás trápí nepříjemný zápach linoucí se z vašich bot, využijte citrusové slupky, abyste tento zápach přebili. Stačí kůru z pomeranče nebo jiného citrusu jednoduše vložit do bot a nechat ji nasát všechnu přebytečnou vlhkost spolu se zápachem. Za pár minut kůra vaši obuv dokonale vysuší, a navíc ji příjemně provoní.
Zdroj: Athens Magazine