Vylévání oleje do odpadu je zbytečné riziko. Hrozí jeho poškození a následná zátěž pro peněženku

Fotografie: Depositphotos

Otevřete plechovku s tuňákem a olej vylejete do dřezu. Poměrně reflexivní chování mnoha lidí. Jde přitom o velmi rizikové gesto, u kterého zpozorní jen ti nejznalejší.

Ať už to ale děláte vědomě, nebo jen tak mimoděk, toto zbavení se konzervového oleje je velmi riskantní praktika. Můžete si tak totiž zadělat hned na několik škod najednou. Maso z tuňáka dodá vynikající chuť salátům, pokrmům i sendviči. Tento nádech středomořské chuti ocení prakticky všechny generace. Zbavovat se ovšem v prvním kroku oleje je velká hloupost. Při kontaktu s vodou má tento olej tendenci „zamrzat“ a následně ucpávat potrubí.

Nepříjemná nálož pro kanalizaci

Váš kanalizační systém si s ním nejspíš moc neporadí. Zakrátko tak bude potřeba použít silnou chemii, abyste se nánosů zbavili. Co s ním ale tedy provést? Konzervace potravin typu tuňáka se provádí právě olejem, který ale nemá končit ani ve dřezu, ani v koši. Všechny oleje tohoto typu jsou likvidovány ve sběrných surovinách. Tam prochází speciálním ošetřením pomocí dalších technických postupů. Kam ho tedy odnést a jak se ho zbavit?

Obvykle je nejsnazší metodou dát ho do lahve s dalšími oleji, kterých se tímto způsobem chcete zbavit. Navíc platí, že při běžném provozu se spotřebuje jen asi ¼ všech kuchyňských olejů, zbytek se uvolní jako olej na smažení. Princip jejich likvidace je ovšem prakticky totožný. Nalijte je do zvláštní lahve a nechte na nejbližším specializovaném sběrném dvoře. Existují také popelnice určené na olej. Tímto postupem se podílíte na ochraně životního prostředí, jak jen můžete.

Plýtvání oleje při smažení je konec. Stačí si v láhvi nechat zátku, která běžně končí v koši

tuňákové maso
Fotografie: Pixabay

Co dělat s olejem z tuňáka?

V malém množství se výborně hodí do salátů, k pečeným bramborám nebo gratinovaným rybám. Už trocha tohoto oleje přinese stejnou středomořskou chuť jako samotné maso této ryby. Místo slunečnicového oleje tak použijte právě ten z konzervy, není důvod se ho kompletně zbavovat. Dalším trikem je přidat půl lžičky právě tohoto oleje do těsta na pizzu. Hodně ji to vylepší, je však třeba to s ním nepřehánět. Což ostatně platí pro všechny potraviny.

Zdroj: Santeplusmag

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]